Elektrozařízení třídí nejlépe na Vysočině

23. září 2010

Nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá organizací sběru a recyklace vysloužilých elektrozařízení, loni v České republice vybrala 9182 tun elektroodpadu. To je o 58 procent více než v roce 2006. Nejlépe třídí lidé žijící na Vysočině a ve Zlínském a Libereckém kraji. Největší podíl na strmém nárůstu mají obyvatelé Vysočiny, kde každý ASEKOLU průměrně odevzdal 1,18 kg elektroodpadu. V porovnání krajských měst nemá konkurenci Jihlava. Její občané jako jediní pokořili hranici 2 kg elektroodpadu na osobu a rok. Největšího zlepšení dosáhli obyvatelé Olomouce, Karlových Varů a Hradce Králové. Naopak jednoznačně nejméně třídí občané Ústeckého kraje a samotného Ústí nad Labem.

Spolu s Vysočinou se přes 1 kg vybraného elektroodpadu na osobu přehoupl ještě Zlínský (1,16) a Liberecký kraj (1,08). Naopak bezkonkurenčně nejméně se loni podařilo vytřídit občanům Ústeckého kraje - každému průměrně pouhých 0,45 kg. To je o 300 gramů méně než u předposledního Karlovarského a Moravskoslezského kraje. "Kromě Libereckého kraje, kde byl už loni sběr elektroodpadu na vysoké úrovni, jsme oproti roku 2006 všude zaznamenali nárůst. Například v Karlovarském kraji více než o trojnásobek. Průměr na osobu za loňský rok u ASEKOLU činí 0,89 kg elektroodpadu, což je o 58 % více než předloni. Spolu s ostatními sběrnými společnostmi jsme v roce 2007 vybrali přes 2,5 kg na obyvatele," komentuje výsledky za loňský rok Jan Vrba z organizace ASEKOL.
Největší část elektroodpadu pochází z obecních sběrných dvorů - ASEKOL odtud sebere zhruba čtyři pětiny veškerých elektrozařízení. Dalšími místy, která tvoří sběrnou síť, jsou mobilní svozy, poslední prodejci a opravny spotřebičů. ASEKOL z těchto míst elektroodpad vyzvedne a zajistí jeho přepravu ke zpracovateli, kde dojde k recyklaci. Díky ní se v různé formě do oběhu vrátí nazpět až 80 % elektroodpadu. Materiálovým využitím se zamezuje zbytečné těžbě přírodních zdrojů a zvyšuje se ochrana životního prostředí.
Podle směrnice EU musí letos ČR vybrat 4 kg elektroodpadu na osobu a rok. Pokud se to nepodaří, budou následovat sankce. Rok 2007 přinesl celkový nárůst sběru o 46 % a letos tedy musí být tato křivka ještě strmější. "Abychom i nadále zvyšovali objem sběru elektroodpadu, budeme pokračovat v osvědčené cestě - tedy v komplexním informování občanů a zvyšování počtu sběrných míst. Stejně jako loni se chceme zaměřit také na sběr drobných elektrozařízení, která bohužel končí v popelnici nejčastěji. V plánu máme také zintenzivnění spolupráce s obcemi a posledními prodejci," prozrazuje Vrba.
Hlavní osvětovou aktivitou ASEKOLU v loňském roce byla celorepubliková zábavně vzdělávací road-show Nakrmte Šrotozemšťana 2007, která zavítala do jedenácti krajů. V jejím rámci ve městech vyrostli dinosauři z elektroodpadu, který na místo stavby přinášeli sami občané. ASEKOL dále v rámci pilotního projektu instaloval speciální kontejnery na sběr malých elektrospotřebičů do menších obcí ve Středočeském kraji. Do pražských škol zase umístil nádoby na elektrické hračky. "Odpady jako plasty, papír či sklo prokázaly, že lidé budou třídit tím více, čím blíže mají přistaveny sběrné nádoby. Snažíme se tedy tohoto pravidla držet a vyjít občanům vstříc. Věřím, že se oba pilotní projekty osvědčí a my budeme moci kontejnery rozšířit i do dalších regionů," uzavírá Vrba.

Spustit audio