Elekrárny Opatovice: Náhradní zdroje tepla budou v roce 2004

25. září 2010

(ČTK) - Společnost Elektrárny Opatovice (EOP) by záložní zdroje tepla pro hradecko- pardubickou aglomeraci ráda pořídila do konce roku 2004, a to nákladem zhruba 350 milionů korun. Občané Pardubic a Hradce Králové, ale také například Chrudimi, by se pak již nemuseli obávat problémů při výpadku opatovického zdroje. Záměrem EOP je začít s výstavbou kotlů ihned a celý program dokončit v roce 2004, sdělil ČTK mluvčí EOP Pavel Hypius.

Výstavbu záloh vyvolala havárie opatovické elektrárny loni 9. listopadu, při níž zřícená střecha kotelny naráz vyřadila všech šest kotlů. Havárie se na téměř dva týdny dotkla zhruba 200.000 lidí v pardubicko-hradecké aglomeraci. Nejkritičtější situace s teplem byla v Hradci Králové, který nemá žádný záložní zdroj.
Společnost podle svého mluvčího zvolila taková řešení, která využívají v maximální míře dosavadní zařízení EOP a minimalizují náklady na pořízení záložních zdrojů. Jde o výstavbu zdrojů přímo ve městech. Nejvíce peněz si vyžádají náhrady v Hradci Králové, a to odhadem okolo 200 milionů korun.
Záloha bude dimenzována na 50 až 60 procent celkové potřeby tepla a teplé užitkové vody v zásobovaných lokalitách. Znamená to, že kvalita náhradní dodávky bude při výpadku základního zdroje záviset na venkovní teplotě, vysvětlil Hypius. Při průměrné denní teplotě -12 stupňů Celsia, která se ale podle EOP vyskytuje přibližně tři dny v roce, nedojde k zamrznutí systému. Při běžné teplotě v rozmezí 0 až -5 stupňů Celsia budou záložní zdroje schopny zabezpečit v bytech teplotu 16 až 18 stupňů Celsia.
Náklady na vybudování záloh se však promítnou do cen tepla, které by měly vzrůst do deseti procent, a to postupně ve dvou krocích v letech 2004 a 2005. Nyní EOP prodávají jeden gigajoul tepla za 220,5 koruny, což je nejnižší cena dálkového tepla v ČR. Celorepublikový průměr je podle údajů Teplárenského sdružení kolem 350 korun za gigajoul.
Cena tepla bude i nadále stejná pro obyvatele Hradce Králové, Pardubic i Chrudimi. Nejde totiž o to, zda v tom či kterém městě dnes záložní zdroj je či nikoliv. Jde o zálohu celé tepelné soustavy a ta je jedna - společná, poznamenal Hypius.
EOP patří mezi největší nezávislé výrobce elektřiny a tepla v ČR. Loni vykázaly při tržbách 2,81 miliardy korun čistý zisk 595 milionů korun. Přes 96 procent akcií EOP vlastní britská International Power.

Spustit audio