Ekologové se spojili proti výstavbě dálnice z Turnova do Jičína

25. září 2010

(ČTK) - V boji proti uvažované výstavbě dálnice z Turnova do Jičína přes chráněné území Českého ráje se spojily ekologické organizace Děti Země, S drakem rval se Michael, Pro Ktovou, Za čisté Rovensko a Ekovia. Jsme znepokojeni plánovanou výstavbou dálnice, a proto jsme se rozhodli spojit síly a založili jsme koalici S.O.S. Český ráj, řekla dnes ČTK předsedkyně Dětí Země Simona Jašová.

Ekologové chtějí zabránit realizaci jedné z variant výstavby komunikace, která má zlepšit spojení z Liberce na Hradec Králové a Pardubice. Podle zástupce libereckého hejtmana Luďka Suchomela patří zvýšení kapacity komunikace k prioritám všech tří krajů sdružených v regionu NUTS 2 Severovýchod. Dopravní napojení směrem na východ, ať už po železnici nebo po silnici, je velmi špatné a brzdí další rozvoj dotčených území, řekl ČTK Suchomel.
V současné době jsou podle něho dvě varianty dopravního spojení. Severní obchází Turnov, prochází údolím Jizery a dotýká se chráněných území Českého ráje. Druhá, jižní varianta využívá rychlostní komunikaci do Mnichova Hradiště a odtud se odklání na Jičín. Tato trasa je zhruba o 12 kilometrů delší, a proto bychom ji museli zkvalitnit, aby jí řidiči dali přednost před starou severní trasou, na kterou jsou zvyklí, poznamenal Suchomel. Výstavba silnice je podle něho otázkou deseti až 15 let.
Ekologové nejsou podle Jašové proti zkvalitnění silničního spojení mezi Turnovem a Jičínem. Jsme ale přesvědčeni, že vedení trasy nové komunikace přes Český ráj je velmi nešťastným řešením, poznamenala. Ochránci životního prostředí preferují takzvanou jižní variantu, která se chráněné oblasti vyhýbá.
Koalice S.O.S. Český ráj vyzývá veřejnost, aby se zajímala o Koncept Územního plánu Libereckého kraje, a upozorňuje, že do 25. července může kdokoli uplatnit své námitky a připomínky například právě k vedení trasy rychlostní komunikace přes Český ráj. Koncept je k nahlédnutí na několika úřadech - v Liberci na Krajském úřadě, na Magistrátu města Liberec, na jednotlivých městských úřadech v Jablonci nad Nisou, Semilech a České Lípě a také na internetových stránkách www.kraj-lbc.cz.
Ekologové také chystají pro příští týdny informační kampaň zaměřenou na obyvatele obcí, kterými má plánovaná trasa nové komunikace procházet. Myslím, že řada lidí často vůbec netuší, co by výstavba dálnice pro jejich život znamenala a jak by ho ovlivnila, a právě to se chceme naší informační kampaní pokusit změnit, řekla ČTK Martina Pokorná z občanského sdružení S drakem rval se Michael. Zároveň budou ekologové sbírat podpisy pod petici proti výstavbě této silnice.

Spustit audio