Dýňová pomazánka
V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.
Pochází z japonského ostrova Hokkaidó, odkud se její pěstování rozšířilo do Ameriky a velké oblibě se těší i u nás. Dobře se skladuje v chladném a suchém sklepě. Kromě velkého množství beta-karotenu obsahuje například také vitamíny skupiny B, vápník, draslík nebo železo.
Pomáhá při žaludečních obtížích, nemocech slinivky břišní nebo při poruchách ledvin a srdce. Hodí se nejen jako základ pro pomazánky, ale například i do salátů, jako příloha k masu nebo jako polévka.
Budete potřebovat:
- 200 g dýně hokaido
- 400 g žervé
- 1 cibuli
- 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice
- 3 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 plátek másla
- sůl
Postup:
- Dýni zbavíme semínek, ale necháme ji ve slupce.
- Následně ji nakrájíme na malé kousky.
- Rozehřejeme kastrol, vložíme máslo a kousky dýně orestujeme.
- Dále zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou asi 10 minut.
- Poté odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.
- Stáhneme z plamene a po vychladnutí dýni rozmixujeme.
- Následně přidáme žervé a ušleháme najemno.
- Pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, chilli omáčku a hořčici a znovu dobře promícháme.
- Nakonec dochutíme solí.
- Podáváme s pečivem nebo jako základ na chlebíčky.
Související
-
Mrkvová pomazánka s křenem
V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.
-
Pomazánka z červené řepy s česnekem
Je tu pondělní Apetýt a s ním tip na další letní pomazánku. Jako základ nám tentokrát poslouží červená řepa.
-
Celerová pomazánka s nivou
Naší hlavní ingrediencí dnes bude celer. Možná jste jím, stejně jako mnozí další, v dětství opovrhovali. V našem jídelníčku by ale rozhodně chybět neměl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.