Dvacetikorunové bankovky s portrétem Rašína i Štefánika. Hold papírně zapomenutých podnikatelů Haasů

4. duben 2024 09:00

Výstava Od hadru k papíru s podtitulem Hasseovi - podnikatelé, vizionáři, mecenáši ve Vraném nad Vltavou je ode dneška (4. 4.) k vidění v hale Národního archivu na pražském Chodovci. Přesunula se sem právě z bývalé vranské papírny, kde příběh rodiny loni na podzim připomněli členové místního Spolku Stará škola. S jednou z autorek expozice Soňou Hrdličkovou Krásovou, která se bádání po rodinné historii Haaseových věnuje, si před časem povídala redaktorka Markéta Vejvodová.

"Rodina Haase tiskla v pražském Anenském dvoře knihy, ceniny, československé bankovky. Měli i typografii, to znamená, že odlévali písmo, bez kterého by tisk nebyl možný. Jejich úžasné vzorníky písma se vyvážely do celého světa," říká spoluautorka výstavy Soňa Hrdličková Krásová. 

Velkoformátová fotografie prvorepublikové bankovky

Čtyři synové následně rozšířili otcovo tiskařské impérium o papírnu, kterou v 19. století postavili ve Vraném nad Vltavou. "V té době tu stál jen kostel, 28 domů a mlýn, který si odkoupili. Na jeho místě pak postavili obrovskou strojní papírnu," pokračuje Hrdličková Krásová s tím, že to byla třetí strojní papírna a později dokonce největší papírna v Čechách. 

Místní obyvatelé přitom donedávna netušili, jak byla vranská papírna doma i ve světě slavná. A to mnozí z nich, nebo jejich příbuzní, v podniku pracovali.

Panel s informacemi k papírně Haaseových

Střípky historie začaly vycházet najevo teprve díky bádání zdejších dobrovolníků ze spolku Stará škola, kteří hledali dostupné informace v českých i zahraničních archivech a dokonce vypátrali i potomky členů slavné rodiny, která byla po roce 1945 odsunuta. "Je to trochu paradox, protože svojí činností podporovali národní obrození, zakladatel rodu a potom jeho synové se s obrozenci přátelili. Podíleli se i na měnové odluce Československa od rakouské monarchie," doplňuje Soňa Hrdličková Krásová.

Zájemci tak mají unikátní příležitost seznámit se s ucelenou výstavou významné podnikatelské rodiny, která ovlivnila rozvoj Vraného nad Vltavou, kraje i českých zemí. 

Součástí výstavy je i pamětnický koutek pro bývalé zaměstnance papírny, workshopy, promítání historických fotografií ze slavné éry papírny a další program. 

Pozůstatky papírny ve Vraném nad Vltavou

autoři: Markéta Vejvodová , jum
Spustit audio