Dřevomorka uzavřela jednu ze tří základních škol v Rokycanech

17. srpen 2007

Dřevomorka přinutila magistrát k uzavření základní školy v ulici Míru, jedné ze tří rokycanských základních škol v patnáctitisícovém městě. Podle předběžného odhadu to bude až na dva školní roky. Dřevokaznou houbu objevili stavbaři před několika dny při zahájení oprav podlah ve třídách. Z rozhodnutí radnice, která školu spravuje, přejde do pěti jiných míst více než 320 dětí. Hlavní práce začnou na jaře, ale už nyní přesunulo město peníze vyčleněné na opravy podlah na přípravu rekonstrukce. Město připravuje tendr na dodavatele stavby.

Stavební dělníci našli dřevomorku v trámech, podlahách i ve zdivu. Pravděpodobně z budovy tak nakonec před rekonstrukcí zůstanou jen obvodové zdi. Předběžné odhady opravy oscilují mezi 20 až 30 miliony korunami, ale zřejmě budou vyšší. Na ostatní školy tak městu zbudou peníze jen na nejnutnější opravy.

Děti škola

Rokycany měly před havárií všechny tři školy naplněné. V poškozené škole bylo 16 tříd s průměrným počtem kolem 26 žáků. Od září budou děti docházet do základní školy v Čechově ulici, zemědělského učiliště, dvě třídy do salonku hotelu Bílý lev, dvě do sokolovny a dvě do budovy základní školy v ulici J. Knihy. Náhradní prostory mají povolení hygienika na provizorní dobu. Ředitelé začnou dnes (17.8.) rozesílat dopisy všem rodičům dotčených dětí.

autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio