Domy dětí a mládeže bojují o zájemce nabídkou netradičních oborů

24. září 2010

Zhruba dvě desítky domů dětí a mládeže, které fungují v Královéhradeckém kraji, čelí postupnému úbytku dětí rozšiřováním nabídky oborů. Zájem je v posledních roce například o kroužky keramiky, netradiční sporty či tancování, vyplynulo z ankety ČTK mezi řediteli domů. "Trendy se mění, například už tolik netáhnou počítače, zájem je o keramiku, vzrostl počet zájemců o hokejbal či po zisku medailí na olympiádě o střelecký kroužek," řekl ředitel Domu dětí a mládeže v Hradci Králové Vojtěch Horák. Podle něj nyní navštěvuje kroužky přes 1360 dětí, což je o 150 méně než minulý školní rok. Tisíce dětí z Hradce Králové se každoročně zúčastní také dalších akcí, například táborů a kurzů, které dům pořádá.

Pokles zájemců zaznamenali v posledních třech letech také v Domu dětí a mládeže Pelíšek ve Vrchlabí na Trutnovsku, do kterého nyní do kroužků chodí 860 dětí, což je zhruba o stovku méně než v předchozích letech. "Zájem je například o kroužky keramiky, sebeobrany a karate, zcela zaplněné jsou taneční obory," uvedl ředitel vrchlabského domu Ivo Farský.
Činnost domů dětí a mládeže, jejichž zřizovateli jsou v kraji již pouze radnice, je dotována z městských rozpočtů. Například rozpočet hradeckého domu se pohybuje mezi devíti až 12 miliony korun ročně, radnice dotuje provoz zhruba 1,4 milionu korun. "Vlastní činností získáváme zhruba třetinu příjmů, část vybereme od rodičů, další peníze máme z hospodářské činnosti, například za pronájmy prostor a další aktivity," řekl Horák. Rozpočet vrchlabského domu dětí se pohybuje kolem dvou milionů korun, radnice dotuje zařízení zhruba půl milionem korun, dům si vydělá zhruba 300.000 korun. Platy zaměstnanců hradí ministerstvo školství.
Přestože v posledních letech v domech dětí v Královéhradeckém kraji mírně ubylo dětí, výše poplatků za kroužky se nezměnila, například v Hradci Králové se ceny pohybují od 250 do 2000 korun ročně. "Jejich výše záleží na oborech, například rybáři tady v domě tráví minimum času, na druhou stranu náklady na kroužky keramiky či modelářství jsou mnohem vyšší," řekl Horák. Ceny ve Vrchlabí se pohybují od 400 do 800 korun za rok, ani tam je v minulých třech letech neměnili.
Domy dětí a mládeže plánují v příštích letech další rozšíření nabídky. "Chceme s podporou města pracovat na tom, aby jednoduché zájmové kroužky, byly na školách v místě bydliště. V našich budovách chceme nabízet jen specializované věci. Například chceme pro děti vybudovat televizní a rozhlasové studio či odpočinkovou místnost, kde by se promítaly filmy z DVD," řekl Horák.
Nabídku se chystají rozšiřovat také ve Vrchlabí. "Možnosti vidíme zejména v netradičních sportech, které děti nemají šanci poznat nikde jinde, například ve florbalu," řekl Farský.

Logo
Spustit audio