Dokončena 1. etapa obnovy Kunštátské kaple na hřebenu Orlických hor

25. září 2010

Na hřebenu Orlických hor ve výšce 1037 metrů nad mořem, původně v lese, nyní na otevřené planině, dokončilo Sdružení občanů VIA AUREA první etapu oprav barokní Kunštátské kaple, zasvěcené Navštívení Panny Marie, která zde byla na kruhovém půdorysu postavena na staré výběrčí cestě do Velké Zdobnice v roce 1760 a o rok později vysvěcena. Kunštátská kaple, kterou převzala v roce 2002 obec Zdobnice v žalostném stavu, původně sloužila jako místo k bohoslužbě dřevařských dělníků, kteří většinou byli z Tyrol a do Orlických hor byli pozváni za prací. Dřevo, jež těžili, se dodávalo do kutnohorských dolů a do místních skláren.

Své pro její devastaci udělaly extrémní klimatické podmínky, odlehlost i vandalizmus. Na její záchranu a obnovu přispěly Královéhradecký kraj, Česko-německý fond budoucnosti, Nadace Občanského fóra, Program obnovy venkova, Obec Zdobnice a Sdružení občanů Via aurea, které zajišťuje koordinační a záchranné práce na základě letos vydaného stavebního povolení.
"Na začátku 80. let 20. století tu bylo ještě vidět ohniště uprostřed kaple s ohořelými zbytky lavic, zůstaly vyvrácené dveře a mj. byl poškozen vstupní portál. Při obnově tu byl proveden archeologický výzkum a kamenná podlaha má opět obnovený cihlový kříž. Ve druhé etapě zbývá udělat ještě hodně práce, mj. natřít šindelovou střechu, pokusit se obnovit aspoň částečně vnitřní inventář a vymalovat kapli světle modrou i bílou barvou tak, aby mohla být oficiálně představena návštěvníkům Orlických hor příští rok v létě. V této souvislosti oceňuji pomoc muzea v bavorském Waldkreiburgu, jež poskytlo historickou fotografii kaple s jejím vybavením, a pomoc Jiřího Rokla, radního Královéhradeckého kraje, který nám poskytl pomoc a podporu," dodala předsedkyně Sdružení občanů VIA AUREA Irena Dohnálková - Francová, dvacetidevítinásobná mistryně světa ve skibobech.

Logo
Spustit audio