Do Regiocentra teče voda, kraj bude závady reklamovat

11. květen 2011

Kapající voda ze stropu úřední podatelny, nefunkční provlhlé archivy a nebezpečná elektroinstalace: do stavby Regiocentra Nový pivovar v Hradci Králové, která byla předloni dokončena a kraj za ni má zaplatit celkem přes 1,5 miliardy korun, teče voda. Vlhkost se dostává do některých kanceláří a do vrchních patrech garáží. Náklady oprav vadné izolace především pod pivovarským nádvořím chce Královéhradecký kraj reklamovat. Některé závady hrozí poškozením elektroinstalace, a mohou dokonce ohrozit zdraví návštěvníků krajského úřadu. Kraj chce, aby se se zásadními opravami začalo nejpozději letos na jaře. Vedení kraje nyní stojí v další neočekávané situaci, která může mít dopad na již tak napjatý krajský rozpočet.

"Náklady nejnutnějších oprav pivovaru, které budeme reklamovat, odhaduji v řádech milionů korun. Jejich vymáhání přitom může být pro kraj velice problematické: smlouvu se společností Immorent, současným majitelem pivovaru, má krajská Správa nemovitostí, opravy ale musí provést stavební firma, se kterou kraj nemá žádnou smlouvu. Jde o nepřehledné, vztahy velice nevýhodné pro kraj, které nastavilo minulé krajské vedení," uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner a dodal, že stavební firma se k odstranění závad hlásí.
Některé prostory od jejich dokončení zatím vůbec nemohly začít plnit svou funkci: například vlhkost v prostorách, které vznikly jako archiv, neumožňuje skladování písemností. Archivy se od svého dokončení stále vysušují a kraj je nucen své listiny skladovat mimo budovu Regiocentra.
Kraj vloni zaplatil první splátku za pořízení rekonstruovaného pivovaru ve výši 480 milionů korun. Ročně pak platí prostřednictvím své Správy nemovitostí přes 71 milionů korun jako leasingovou splátku. "Dosud se nám podařilo odhalit například špatné hospodaření v krajském zdravotnictví, jehož ozdravení bude pro kraj zřejmě nečekaně nákladné. Splácení již tak drahé výstavby krajského sídla již nyní odčerpává nemalé peníze z krajského rozpočtu. Proto si nemůžeme dovolit za sanaci stavebních nedodělků v pivovaru utrácet další peníze, které mají smysluplně sloužit ve strategických oblastech kraje a především jeho obyvatelům," doplnil královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Spustit audio