Do nemocnice v Náchodě je vstup pouze s čistou rouškou. Nemocnice je lidem půjčuje

31. březen 2020 10:06

Náchodská nemocnice zavedla novinku v boji proti šíření koronaviru. Každý návštěvník nemocnice musí svoji roušku vyměnit za novou, ze zásob samotné nemocnice. Cílem je ještě víc ochránit pacienty i samotný personál. 

„Dobrý den, budu od vás potřebovat jméno, příjmení a rodné číslo. A vyplnit tento dotazník."
Jeden ze vstupů do areálu náchodské nemocnice. Příchozí jsou vyzváni, aby si dezinfikovali ruce, vyplnili krátký dotazník a následně jim dobrovolnice měří teplotu.

Čtěte také

Taková opatření jsou teď běžná prakticky ve všech nemocničních zařízeních, v Náchodě k tomu ale přibyla i povinná výměna roušky.
„Úplně sundat?"
„Ano. Dejte ji tady do sáčku a dostanete od nás čistou."

Vedení náchodské nemocnice sehnalo od různých dárců zhruba 3 700 bavlněných roušek, právě ty má teď připravené pro dospělé i dětské pacienty.

„Tím, že my nemáme jistotu, jestli osoba přichází s rouškou, která je čistá, vypraná, nasadil si ji ráno nebo ne, tak právě proto chceme, aby se po našem zařízení pohyboval s čistou rouškou," popisuje důvody zavedení nového opatření ombudsmanka náchodské nemocnice Renata Dušková.

Každý návštěvník náchodské nemocnice nově dostává při vstupu do areálu erární roušku

Odhaduje, že denně takhle nemocnice půjčí lidem zhruba čtyři stovky roušek. Ty návštěvníci při odchodu vrátí, připravené jsou na to označené sběrné nádoby.

Čtěte také

V nemocniční prádelně přitom museli vyřešit jeden problém. Když nové roušky připravovali pro první použití, při hromadném praní se z nich stávaly velké koule.

„Zjistili jsme, že se nám zamotávají tkaničky. Jsou z různých materiálů, takže se to zachumlá a vytvoří se z toho jeden velký uzel," říká zaměstnankyně prádelny Eva Šedivá.

Potíže se zamotáváním šňůrek by mohly vyřešit speciální pytle určené na praní spodního prádla.
„Do kterých to budeme vkládat. Ale budeme to teprve zkoušet."

Jestli bude pytel na spodní prádlo chránit před zamotáním i bavlněné roušky se teprve ukáže. V nejhorším případě nezbyde lidem z prádelny nic jiného, než každou vypranou várku před žehlením přebrat.

Spustit audio

Související