Do Krkonoš se chystá v létě méně turistů

24. září 2010

Do Krkonoš letos v létě zamíří méně lidí a místní hoteliéři mají z letošních prázdnin obavy. Pobyty na horách si zatím zamluvilo podstatně méně rekreantů než loni. "Na léto mám obsazenu jen polovinu pokojů, ačkoliv dřív to bylo tak 80 procent," uvedl v dnešním vydání hradecké Mladé fronty Dnes místostarosta Pece pod Sněžkou a provozovatel chaty Purkyně Jaromír Dostálek.

Německé hosty podle něj začínají nahrazovat Poláci a přibývá i našich turistů. Ti však přijíždějí převážně jen na jednodenní výlety. "Přes den jsou parkoviště zaplněna k prasknutí a večer na nich zůstává jen pár aut. Většina návštěvníků vyjede lanovkou na Sněžku, projde se po horách a večer odjede domů. Dříve velice oblíbené týdenní pobyty jsou dnes spíš výjimkou," řekl Dostálek.
Největší pecký hotel Horizont má na léto zamluveny necelé tři čtvrtiny pokojů. Hotel má oproti konkurenci výhodu především v pestré nabídce aktivit pro volný čas, která zahrnuje krytý plavecký bazén, kurty na squash a ricochet, posilovnu, saunu, solárium či kuželník. "Zájem o pobyty je zhruba stejný jako loni. Mohlo by to být ještě o něco lepší, ale jsme celkem spokojeni. Pomáhá nám pestrá nabídka doplňkových služeb," konstatoval ředitel hotelu Karel Rada.
Také ve Špindlerově Mlýně je zájem o ubytování malý. "Delší pobyty se letos prodávají velice špatně," informovala Jana Procházková ze společnosti Hotel Group sdružující deset hotelů v centru Špindlerova Mlýna. Stále víc návštěvníků podle ní do nejznámějšího krkonošského střediska přijíždí pouze na túru často i se svačinou v batohu, takže ani tržby v restauracích za mnoho nestojí.
"Ubyly turistické skupiny z Německa a méně je i Poláků. Zatím máme zamluvenu jen asi polovinu pokojů. Nárůst počtu hostů předpokládám začátkem srpna a v září, kdy lidé dobírají starou dovolenou. Na loňskou úroveň se přesto dostaneme jen stěží," odhadla Procházková.

Logo
Spustit audio