Do Krkonoš jezdí stále častěji jednodenní domácí návštěvníci

14. srpen 2011

Majitelé kempů a koupališť na řadě míst republiky počítají ztráty za letošní léto. Špatné počasí donutilo řadu klientů dovolené zrušit. Naopak více jednodenních návštěvníků registrují horská střediska v Krkonoších. A i když se část cizinců do hor vrátila, domácí turisté tu mají jasnou převahu.

Domácí turisté úbytek zahraniční klientely v posledních letech dokázali nahradit a do Krkonoš se vydávají i na celou letní dovolenou. Většina lidí ale přijíždí například do Špindlerova Mlýna jen na jeden den.

„Čeští turisté se stále drží a vlastně nás živí,“ říká Lukáš Svoboda z informačního centra ve Špindlerově Mlýně. Podobnou situaci popisuje i Eva Lorencová z Pece pod Sněžkou:

„Myslím, že máme turistů v této době docela hodně, jen jsou to všechno jednodenní návštěvníci. Ubytovaní v Peci pod Sněžkou jsou, je jich méně než minulá léta, ale jsou to všechno krátké pobyty.“

Hoteliéři by měli současné situace maximálně využít. A turisty přilákat i k dlouhodobějším pobytům. Řada z nich se o to snaží pomocí slev a různých balíčků.

„45 procentní sleva z pobytu se dá teď sehnat skoro všude, to není vůbec žádný problém,“ říká ředitel skiareálu ve Špindlerově mlýně Jiří Beran.

autoři: Michaela Vydrová , par
Spustit audio