Do hor se vrátila zima. Napadlý sníh vyhnal do terénu vlekaře, pluhy i sypače

8. duben 2012

Nový sníh a teploty i pod minus 5 stupňů Celsia - tak to dnes vypadá v některých lyžařských areálech v Česku. Například v Krkonoších do rána opět připadlo několik centimetrů sněhu. Na silnicích tak leží ujetý nebo rozježděný sníh a silničáři varují před namrzáním vozovek.

V Krkonoších se lyžuje na několika místech – v Peci pod Sněžkou, ve Špindlerově Mlýně, ale i v Harrachově nebo na Černé hoře. Ve střediscích se teploty k ránu pohybovaly i kolem minus 8 stupňů.

Například na Horních Mísečkách připadlo jen za noc a ráno 15 centimetrů prašanu. Nový sníh ale hlásí i další střediska a do stopy se mohou vrátit také běžkaři.

Velikonocemi i přes nový sníh na mnoha místech v Krkonoších už sezóna definitivně končí. Podobné je to i v sousedních Orlických horách. Podle Petra Prouzy ze střediska v Deštném se bude lyžovat do velikonočního pondělí. Naposledy také ještě vyjely rolby na hřebeny.

„My jsme ještě upravili běžecké stopy od Masarykovy chaty až po Homoli, kam normálně nejezdíme, aby hřebenová partie byla upravená, protože je tam opravdu přes metr sněhu a podmínky na hřebenech jsou velmi dobré,“ říká Prouza.

V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Silnice prvních tříd jsou mokré, většinu silnic nižších tříd ovšem pokrývá až pěticentimetrová vrstva sněhu, a protože v Jizerských horách a Krkonoších jsou ještě tento prodloužený víkend otevřené zimní areály a většina řidičů už přezula zimní pneumatiky, je nutné jezdit velmi opatrně.

autoři: Eva Malá , msk , par
Spustit audio