Dny evropského dědictví zpřístupní v hradeckém kraji 50 míst

24. září 2010

Během Dnů evropského dědictví, které se v České republice uskuteční od 8. do 17. září, bude v Královéhradeckém kraji zpřístupněno přes pět desítek památek. Kromě hradů, zámků či pohraničních pevností budou otevřeny také například židovská synagoga nebo bývalá židovská škola v Jičíně, jež nejsou běžně přístupné veřejnosti, vyplynulo z webových stránek pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

V Jičíně se v sobotu dopoledne uskuteční Národní zahájení Dnů evropského dědictví, vlastní program v Jičíně začne již v pátek večer ve Valdštejnské lodžii. Kromě různých kulturních akcí budou v Jičíně zpřístupněny některé památky, například v sobotu 9. září bude od 09:00 otevřena židovská synagoga, která od roku 2001 prochází postupnou rekonstrukcí, ve stejném termínu bude přístupná také bývalá židovská škola. Ta je nyní nevyužívaná a v budoucnu by v ní mělo vzniknout muzeum.
Milovníci památek budou mít v sobotu 9. září také šanci navštívit například Kostel svatého Mikuláše v Jaroměři na Náchodsku. Interiér gotického chrámu doplňuje jedinečné dílo místního řezbáře Martina Krupky. Zpřístupněny budou také například podzemní chodby v Jaroměři - Josefově, mimořádně bude přístupná také část pevnosti označovaná jako Ravelin XIV.
V České republice bude v rámci Dnů evropského dědictví veřejnosti otevřeno celkem 1055 památek, což je o něco méně než vloni. Akce se v Evropě pořádá od roku 1991 a měla by pomoci k neformálnímu a soustavnému uvědomování kořenů národních identit a ochraně kulturního odkazu předků. Seznam všech zpřístupněných památek je možné najít na webových stránkách www.ehd.cz

Spustit audio