Dětský hradecký bál a vynášení Smrtholky z Královýho Hradce

22. září 2010

V sobotu 28. března pořádá od 14:00 královéhradecký dětský folklórní soubor Červánek ve velkém sále Adalbertina 13. krojovaný dětský bál. Spolu s Červánkem se představí a ke společné zábavě přispějí také další soubory z Hradce Králové a Pardubic, nejvzdálenějším hostem bude tentokrát severomoravský dětský folklórní soubor Malý Mionši z Dolní Lomné u Českého Těšína. Královéhradecké folklórní soubory Dupák a Červánek pořádají pak na Smrtnou neděli 29. března tradiční vynášení Smrtholky z Královýho Hradce. Setkání s jarními lidovými zvyky Hradecka začíná v Jiráskových sadech na soutoku Labe a Orlice ve 14 hodin krátkým představením souborů.

Krojovaný průvod i návštěvníci doprovodí Smrtku jako symbol zimy k soutoku. Vhození do vody předchází promluva k lidem, jak se mají zachovat, aby je Smrtka v tomto roce nedohonila.
Oba pořádající soubory se už řadu let snaží o oživení lidových tradic nejen v krajském městě. Po únorovém masopustním průvodu je vynášení Smrtholky druhou veřejnou akcí v kalendářním roce, další lidovou slavností bude Stavění Máje na začátku května.

Spustit audio