Den Země připomenou v Hradeckém kraji výstavy, brigády i festival

24. září 2010

Filmový festival, brigády na pomoc přírodě či různé výstavy připravili u příležitosti Dne Země ekologické iniciativy v Královéhradeckém kraji. Například na Trutnovsku pořádá Sever - Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory podobné akce ke Dni Země již podesáté. "Smyslem Dne Země je spojit síly a udělat něco konkrétního pro životní prostředí a upozornit veřejnost na aktuální problémy," řekla ČTK Andrea Moravcová ze střediska ekologické výchovy.

"Účast na akcích potvrdilo zhruba 500 žáků základní škol a úpického gymnázia," uvedla Moravcová. Oslavy Dne Země pořádané střediskem ekologické výchovy vyvrcholí v sobotu ve 13:00 u školy v Horním Maršově, kde budou připraveny ukázky tradičních řemesel, loutkové divadlo či prohlídka líhně pstruhů.
Akce ke Dni Země připravila i Správa Krkonošského národního parku, která ve čtvrtek ve vrchlabském zámeckém areálu nabídne školákům i veřejnosti poznávací akce a hry o životním prostředí. V pátek podle mluvčího parku Radka Drahného bude podobná akce připravena na Rýchorské boudě, v příštím týdnu správa chystá akci nazvanou Pomoc krkonošským loukám. Žáci základních škol tam budou pomáhat při údržbě vzácných horských luk s chráněnou květenou.
Den Země si v pátek připomenou také školáci v Martínkovicích na Náchodsku, kde sdružení Arnika připravilo úklid v okolí obce. V sobotu potom Arnika nabídne lidem možnost podepsat petici Stop nebezpečí ze Spolany na broumovském náměstí.
Oslavu Dne Země plánují na sobotu 24. dubna také lidé ze Sdružení dobrovolných aktivit INEX v Kosteleckých Horkách na Rychnovsku. V takzvaném Modrém domě bude od 14:00 připraven program s ukázkami lidových tradic. "Návštěvníci si budou moci vyzkoušet také předení na kolovratu či tkaní na rámu," uvedla Šárka Kulíšková ze sdružení INEX. Součástí akce bude také výstava ekologicky šetrných způsobů vytápění a produktů zdravé výživy.

Logo
Spustit audio