Den Horské služby připomíná tragickou smrt lyžařů Hanče a Vrbaty

24. březen 2013

Slavný závod na běžkách, při němž před sto lety zahynul v Krkonoších tehdejší lyžařský přeborník Bohumil Hanč a jeho kamarád Václav Vrbata, si v neděli připomínají lyžaři a záchranáři. Datum jejich úmrtí, tedy 24. březen, se stal na počest obou závodníků Dnem Horské služby.

V Krkonoších se dnes stejně jako každý rok pořádá závod, který kopíruje trasu posledního závodu Hanče a Vrbaty. Horská služba při něm tradičně zajišťuje asistenci.

Letos ho ztíží počasí, teploty přes noc lámaly rekordy, na místě navíc fouká silný vítr. Náčelník horské služby Jiří Brožek očekává, že teploty kvůli němu budou klesat i přes den nízko.

Úmrtí slavných lyžařů se nicméně nepřipomíná jen tímto závodem. „Celý víkend probíhaly vzpomínkové akce horské služby v Jilemnici,“ uvedl Brožek s tím, že kromě tragických událostí se vzpomíná i na životy obou závodníků.

Záchranáři se navíc sejdou tak, jako to činí každoročně, v 16. hodin na Zlatém návrší u mohyly, aby chvilkou ticha uctili památku nejen lyžařských hrdinů, ale i kolegů, kteří již nejsou mezi nimi.

Bohumil Hanč a Václav Vrbata
autoři: vlk , Alina Holušová
Spustit audio