Danisco ve Smiřicích investovalo do zvýšení výroby pektinu

25. září 2010

Potravinářská společnost Danisco Czech Republic ze Smiřic na Hradecku v minulých dnech dokončila investici do zvýšení výroby potravinářské přísady pektin. Investice by měla firmě umožnit postupné zvýšení výroby pektinu až o 40 procent. Uvedla to ředitelka společnosti Blanka Valušová. Výši investice nesdělila. Smiřická továrna patří dánskému koncernu Danisco. To si od investice slibuje další upevnění pozice na světovém trhu s pektinem, na němž zatím ovládá asi čtvrtinový podíl. Vedle závodu ve Smiřicích ještě vyrábí pektin větší závod Danisca v Mexiku.

Rozšíření kapacity ve Smiřicích by se mělo projevit od příštího roku. Letos ještě firma čeká obrat mírně nad úrovní loňských 407 milionů korun. V příštím roce by se chtěla dostat přes půl miliardy korun. Růst by měl i zisk, který loni dosáhl 58 milionů korun.
Danisco začalo ve Smiřicích podnikat v roce 1995, kdy koupilo od společnosti Koli Holding Nové Město nad Metují smiřickou pektinku orientovanou na tehdejší československý trh. Od té doby do nových technologií investovalo stovky milionů korun a produkci zvedlo několikanásobně. Drtivá většina pektinu jde ze Smiřic na vývoz, v závodě pracuje asi 100 lidí.
Poptávka po pektinu, který se používá například do marmelád, mléčných výrobků a nápojů, stále roste. Danisco čeká, že světový trh v následujících letech poroste ročně o pět až šest procent. Pektin se vyrábí ze slupek citronů a pomerančů, dříve se vyráběl i z jablečných výlisků.
Koncern Danisco v uplynulém finančním roce končícím letos v dubnu vykázal v přepočtu zisk 4,3 miliardy českých korun a tržby 70,6 miliardy korun. Firma zaměstnává asi 8000 lidí a jejím cílem je stát se největším výrobcem potravinářských přísad na světě.

Logo
Spustit audio