Dalajlama je opět v Praze

29. listopad 2008

Do Prahy dnes přijel tibetský duchovní vůdce dalajlama. Pozvali ho Václav Havel a Nadace Forum 2000. Třiasedmdesátiletý duchovní, nositel Nobelovy ceny míru za rok 1989, měl přijet do Česka už v říjnu na konferenci Forum 2000, kvůli operaci ale plánovanou návštěvu zrušil.

V průběhu své nynější pražské návštěvy vystoupí zítra v Kongresovém centru Praha s veřejnou přednáškou "Porozumění: cesta ke štěstí," Radiožurnálu to potvrdil zástupce ředitele Nadace Forum 2000 Jakub Klepal:

"Tato akce je samozřejmě už zcela, bohužel, obsazená, vstupenky jsou úplně rozebrány. Nabídneme veřejnosti zprostředkovanou účast pomocí on-line živého přenosu. Bude také tisková konference a setkání s různými představiteli. Bude také velmi důležitá akce, a to je vystoupení v parlamentu před skupinou pro-tibetských poslanců," poznamenal Klepal.

Kromě Prahy dalajlama navštíví také Evropský parlament, který ho už tradičně podporuje. V Gdaňsku se setká s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, kam oba míří na oslavy 25. výročí udělení Nobelovy ceny za mír polskému exprezidentovi Lechu Walesovi. Právě kvůli tomuto setkání Čína požádala o odložení 11. summitu EU-Čína. Pokud se obě strany v brzké době dohodnou na novém termínu, mohla by se tato vrcholná schůzka konat v Česku, které od 1. ledna převezme od Francie půlroční vedení unie.

autoři: mkp , teb
Spustit audio