Cyklobusy v Krkonoších letos spojí více míst, vyrazí také častěji

24. září 2010

Milovníci jízdy na kolech v horském terénu budou mít letos v Krkonoších více šancí k poznávání hor. Svazek měst a obcí - Krkonoše totiž rozšířil provoz cyklobusů, novinkou oproti loňsku je, že spoje budou během letních prázdnin jezdit každý den, navíc se rozšíří i možnost přípojů do dalších oblastí, řekla ČTK koordinátorka projektu Miroslava Chaloupská. Poprvé se cyklobusy rozjedou na páteřní lince mezi Kořenovem a Horní Malou Úpou 4. června, v červnu a v září budou v provozu o víkendech, v červenci a srpnu pojedou denně. Více než sto kilometrů dlouhá páteřní trasa je letos prodloužena až do Kořenova v Jizerských horách, navazovat na ni budou také cyklobusy do Špindlerova Mlýna, na Horní Mísečky, Trutnova, či dokonce do Českého ráje.

Informace o jízdních řádech a provozu autobusů umožňujících přepravu kol mohou zájemci nalézt na adrese www.krkonose-smo.cz. "Navíc připravujeme 40.000 letáků, 20.000 kapesních vydání jízdních řádů a dva tisíce plakátů, které rozešleme všem informačním centrům v Královéhradeckém a Pardubickém kraji," řekla Chaloupská.
Náklady na projekt letos dosáhly zhruba 1,3 milionu korun, na financování se podílejí Liberecký a Královéhradecký kraj, Svazek měst a obcí - Krkonoše a také město Trutnov. Ceny jízdenek jsou stanoveny podle platných tarifů dopravců, za jízdní kolo je příplatek 10 korun.
Cyklobusy v Krkonoších poprvé jezdily loni, kdy za tři měsíce provozu přepravily na všech linkách 18.240 turistů a 1722 jízdní kol. O dopravu byl velký zájem, ve 20 případech museli dopravci vypravit i posily. "Samozřejmě tyto spoje kromě turistů využívali i místní lidé, zlepšila se totiž dopravní dostupnost mezi jednotlivými horskými středisky, především mezi západní a východní stranou hor," uvedla Chaloupská.
V Královéhradeckém kraji kromě Krkonoš jezdí autobusy umožňující přepravu kol také v Českém ráji, Orlických horách a na Náchodsku.

Logo
Spustit audio