Cukr není jenom na oslazení čaje a kávy. Dá se využít i jinak
Víte, že cukr se dá použít i jinak než jen k oslazení čaje a kávy?
Když nalijete do vázy litr vlažné vody a přidáte tři lžičky cukru a dvě lžíce octa, vaše květiny vydrží déle čerstvé. Cukr také výborně vyčistí mlýnek na kávu nebo koření. Nasypte a melte. Cukr pojme pachy a odstraní mastnotu.
A výborný je i na skvrny od trávy. Smíchejte moučkový cukr s trochou vody, potřete skvrnu a po zaschnutí běžně vyperte. Po skvrně nebude ani památka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.