Čtvrtek: Jedlíci zmrzliny a domácích zmrzlinových dortů

7. květen 2015

Dáváte si kopečkovou nebo raději točenou zmrzlinu? Vanilkovou nebo jinou? Čistou nebo míchanou? Malou nebo velkou? Kolik kopečků jste schopni dát na posezení? Ochutnali jste nějakou hodně netradiční zmrzlinu třeba kozí nebo perníkovou? Kupujete si domů zmrzlinové dorty a nebo si zmrzlinu sami děláte? A co nanuky? Máte nějaký zajímavý recept na přípravu domácí zmrzliny? A co taková ledová tříšť?

Sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a ve starém Egyptě. O tom, jak vznikla první skutečná zmrzlina, existuje více verzí.

Některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili. Připravovali různé ochucené nápoje z mléka (kozího, velbloudího a jačího). Tyto nápoje ale díky chladnému horskému klimatu často zmrzly. Recepty na takto vyrobenou zmrzlinu měl ve třináctém století přivézt do Evropy cestovatel Marco Polo.

Podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané. Od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě (Arabské slovo scherbet znamená sladký sníh, z toho vzniklo italské slovo sorbetto, tedy sorbet).

Ve střední Evropě se zmrzlina stala oblíbená v první polovině 18. století. Vyráběla se ze žloutků šlehaných s cukrem a smetanou. Do této hmoty se přidávaly různé přídavky jako ovoce, vanilka a kakao. Výroba zmrzliny v českých zemích se rozšířila počátkem 20. století. V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. Roku 1936 byl sestrojen plně automatický rotační stroj, který zmrzlinu na špejli vyráběl.

autor: kas
Spustit audio