Čtvrtek: Být odkázán na pomoc druhých

23. listopad 2017

Dostali jste se do takové situace? Kdo vám pomáhá a stará se o vás? Máte svoji sestřičku, ošetřovatele, nebo je to váš partner, který vám je oporou, pomůže, podá ruku, léky, to co je potřeba? Pomáháte někomu, kdo je odkázán na pomoc druhých, docházíte za ním, chodíte takovému člověku třeba na nákupy a v neposlední řadě pomáháte i psychicky. Uděláte si čas na popovídání?

Kdokoliv se může dostat do situace, že se sám o sebe nepostará. Stačí, aby vám náhle vypovědělo zdraví, nemůžete se třeba hnout nebo ani vstát. Pak jste odkázáni na pomoc druhých.

Kdo měl nebo má nějaké zdravotní problémy, určitě ví, jak moc je pak potřeba pomoc od druhých. Rodinní příslušníci, partneři, ošetřovatelé, sestry také v takové situaci pomáhají s tím, co je třeba.

Možná jste v životě zažili takovou situaci jen přechodně, třeba když vám vypověděla službu záda a vy jste se nemohli hnout. Jsou to nejen nepříjemné a bolestivé stavy, ale i chvíle, kdy si člověk připadá bezmocný, neschopný vně a nechce přitom nikoho obtěžovat.

Jenže bez pomoci druhých se neobejde, nenatáhne si ponožky, neuváže tkaničky, nevstane sám ze záchodu a sám si nepodá ani léky ze vzdálené police. Kdo vám v tu chvíli přišel (přijde) na pomoc?

autor: kas
Spustit audio