Čtvrteční Noční linka: Nezapomněli Češi mluvit hezky česky?

8. listopad 2018

Je podle vás úroveň běžného mluveného a psaného projevu dobrá? Nechybí lidem slovní zásoba? Neupadá náš jazyk tím, jak ho nahrazujeme cizími výrazy a jak místo osobní komunikace používáme počítače? Patřil český jazyk a literatura ve škole mezi vaše oblíbené předměty? Záleží i na přístupu učitele a nebo je to především úkol rodiny? Vyhovuje vám spíše mluvený a nebo psaný projev?

Mnozí ovládají cizí jazyky, ale vlastní mateřský jazyk neznají a neumějí dostatečně používat. Napsat sloh na určité téma nebo životopis může být pro pro někoho v dnešní době velký problém. Je to přitom naše první vizitka, prezentace, například při získávání zaměstnání. Neupadá čeština?

Naše maminky a babičky nám vštěpovaly lásku k rodné řeči, četly s námi, mluvily, zpívaly. Nechybí to v dnešní společnosti? Nepolevila výchova v rodinách? Má náš krásný,znělý český jazyk stále místo na výsluní a nebo upadá?

Moderátor Noční linky Karel Sladký si češtinu oblíbil už v dětství a ve škole o to víc. Zásluhu na tom mají rodiče i učitelé, kteří se nám věnovali a snažili se, abychom mluvili hezky česky a k mateřskému jazyku si vytvořili vztah. Karel vzpomíná, jak se učil mluvit a psát s maminkou, jak spolu procvičovali vyjmenovaná slova a doma se hodně četlo.

Na český jazyk a kultivovaný projev nedám dopustit a tak mě často "tahá za uši", když slyším, jak je něco hrozně pěkné, jak má někdo někoho strašně moc rád, že je někdo na telefonu nebo na drátě a že bysme mohli něco naplánovat.

Najdou se i příklady ze soukromé celoplošné televize, kdy nám hlasatel počasí s úsměvem sdělí, že slunce poprvé vyjde v 5 hodin ráno a že zapadne pět minut před třičtvrtě na šest večer.

Také si myslíte, že čeština v poslední době upadá, zatímco se mnozí chlubí svými světovými jazykovými znalostmi? Jak to vnímáte vy a čím je pro vás český jazyk?

Na vaše příběhy se těší moderátor Noční linky Karel Sladký. Můžete mu k tématu už teď napsat přes tuto internetovou stránku nebo mu zatelefonujte přímo do studia po 23. hodině na telefonní číslo 731 800 900.

autor: kas
Spustit audio