ČSSD v královéhradeckém kraji předložila návrh koaliční dohody

22. září 2010

Sociální demokraté, kteří v Královéhradeckém kraji jednají o vytvoření krajské vlády se zástupci KDU-ČSL a SNK ED, dnes potencionálním partnerům předložili návrh koaliční smlouvy. Strany se k návrhu mají vyjádřit v dalších dnech, koaliční smlouva by mohla být podepsána na začátku příštího týdne. "Předložená smlouva je návrhem, ve kterém je prostor pro doplnění dalších bodů, podle požadavků koaličních partnerů," řekla členka vyjednávacího týmu ČSSD a poslankyně Hana Orgoníková. Mluvčí lídra kandidátky ČSSD Lubomíra France Mirek Brát uvedl, že ve středu by měl jednat o koaliční smlouvě královéhradecký krajský výkonný výbor ČSSD, ve čtvrtek se sejde širší vyjednávací tým socialistů, ve kterém jsou zastoupeni jednotlivé okresy a také nově zvolení zastupitelé.

Sociální demokraté se v královéhradeckém kraji dohodli na vytvoření levostředové koalice s KDU-ČSL a stranou SNK Evropští demokraté. V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici. Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva s volbou hejtmana a rady kraje bude 12. listopadu.
Dohodu kritizoval ředitel soukromé vrchlabské nemocnice a nově zvolený senátor za ČSSD Vladimír Dryml, který tvrdí, že sociální demokraté měli v kraji vládnout menšinově. Dryml také uvedl, že by se na základě vysokého počtu preferenčních hlasů měl stát hejtmanem Královéhradeckého kraje, přitom podle dohody by měl obsadit post náměstka hejtmana. "Na jednání Vladimír Dryml navrhl, abych se nepodílela na vyjednáváních, ale pro svůj návrh nenašel podporu. Myslím, že nyní máme na práci důležitější věci než osobní útoky," dodala Hana Orgoníková.
Vladimír Dryml po jednání řekl, že na svých výhradách trvá a dodal, že jednání jsou vedena amatérsky a někdo z vyjednávacího týmu by za to měl nést zodpovědnost. "Situací se bude zabývat středeční krajský výkonný výbor," řekl Dryml.

Spustit audio