Čím víc hořkosti, tím víc vitaminu. Grep podpoří hubnutí i vyrovná poměr cholesterolu
Plod grepu má vysoký obsah vitaminů, hlavně vitaminu C. Nejvíce prospěšných látek se nachází v semenech. Extrakt ze semen grapefruitu se využívá jako tinktura pro vnitřní užití nebo rozpuštěný v olivovém oleji k potírání pokožky.
Čím je grep víc hořký, tím více vitaminu C obsahuje. Čerstvě vymačkaná grepová šťáva v množství 200 ml denně vyrovnává poměr mezi „hodným“ a „zlým“ cholesterolem. Hubnutí podpoří konzumace grepu a kysaného zelí: nejméně 3x denně 2 polévkové lžíce směsi.
Osvěžující nápoj připravíte tak, že vymačkáte 1 grep, přidáte 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli a zalijete 1 litrem studené vody.
Vyzkoušejte taky pečený grapefruit! Grep rozpulte, na řezu posypte rozmarýnem a cukrem. Poté ho rovnou částí položte na rozpálenou pánev bez oleje. Pečte, dokud cukr nezkaramelizuje.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka