Chlumec nad Cidlinou chce průmyslovou zónu ve vojenském areálu

25. září 2010

O zřízení průmyslové zóny v armádou opouštěném vojenském areálu usiluje Chlumec nad Cidlinou na Královéhradecku. Město chce z více než 200hektarového pozemku využít přibližně polovinu. ČTK to dnes řekl chlumecký starosta Miroslav Uchytil. Pro vznik zóny podle něj hovoří blízkost budoucí dálnice a budovaná automobilka TPCA v nedalekém Kolíně. Investoři by v Chlumci mohli v první fázi obsadit pozemky s budovami a komunikacemi o rozloze asi 50 hektarů. Zbylých 50 hektarů by město mělo jako rezervu. Výhodou pozemků je, že s výjimkou plynu jsou na nich inženýrské sítě a železniční vlečka. Původně měl v areálu vyrůst víceúčelový sklad pro vojska NATO, ze záměru ale nakonec sešlo.

Majetek od armády by město chtělo získat zdarma, což by podle Uchytila u budov neměl být problém. Potíž zřejmě nastane se samotnými pozemky, protože ty z 90 procent patří státnímu podniku Vojenské lesy a nevztahuje se na ně zákon o převodu nepotřebného majetku armády na obce. Město proto bude usilovat, aby mu i Vojenské lesy převedly majetek bezplatně.
Vytvoření zóny a přilákání investorů je podle starosty pro město zásadní otázka, protože oblasti hrozí vysoká nezaměstnanost. "Ke konci listopadu uzavírá závod se 153 lidmi textilní společnost Pleas a ze samotné vojenské posádky postupně odejde ještě 150 lidí. Asi 80 lidí od vojáků již odešlo," uvedl. Zároveň odhadl, že míra nezaměstnanosti v regionu by se v polovině příštího roku mohla vyšplhat ke 20 procentům. Nyní má Chlumecko míru nezaměstnanosti necelých osm procent.

Logo
Spustit audio