Chlapecký sbor BONI PUERI hostí Světový festival chlapeckých a mužských sborů 2004

24. září 2010

Právě dnes 8. července začíná světový festival sborového umění chlapeckých a mužských sborů, který se pravidelně od roku 1993 koná na různých místech v USA. Letos poprvé se jeho organizátoři - americká nezisková organizace The Alliance for Arts and Understanding - rozhodli pro uspořádání této akce v ČR - v Praze a Hradci Králové ve spolupráci s Českým chlapeckým sborem Boni pueri a společností ARCO DIVA management. Na festival jsou zvány nejlepší sbory z celého světa a přední světoví dirigenti specializující se na vokální tělesa.

Z nich letos přislíbili účast:
Bob Chilcott: skladatel a dirigent. Jeho umělecké začátky jsou spojeny s King´s College - Cambridge, 20 let byl také členem světoznámého ansámblu King´s Singers. Jako skladatel spolupracuje s BBC Radio Three, CBC TV v Kanadě, dále s festivaly v Londýně, Torontu, Ontariu, Birmingham Alabama, New Orleansu, s univerzitami v USA, Kanadě a Lotyšsku atd. V současné době je sbormistrem Chorus of the Royal College of Music v Londýně.
David Hill: v současné době hudební ředitel St. John´s College v Cambridge a Bach Choir and The Waynflete Singers. Koncertoval ve USA, Austrálii a téměř po celé Evropě.
James Litton: jeden z nejlepších amerických sbormistrů, působil jako hudební ředitel Washington National Cathedral, umělecký ředitel American Boys Choir. Umělecky spolupracoval s mnoha významnými americkými hudebními institucemi /The University of South, Episcopal Church´s Standing Commission on Church Music, St. Bartholomew´s church v New York City etc./

Hostitelský sbor
Český chlapecký sbor Boni pueri
Artists in Residence

Talla - Finsko
Evropské sbory

Riga Dom Cathedral Choir - Lotyšsko
Svanholm Singers - Švédsko
The Gentlemen Singers - Česká republika

Kanadské sbory
Amabile Boys Choirs Treble Concert Choir - Ontario, Canada
Calgary Boys Choir - Alberta, Canada

Americké sbory
The Boychoir of Ann Arbor - Michigan
Bryn Mawr Boychoir - Pennsylvania
Chattanooga Boys Choir - Tennessee
Florida's Singing Sons Boychoir - Florida
Green Bay Boy Choir - Wisconsin
Newark Boys Chorus - New Jersey
Pacific Boychoir Academy Troubadors - California
Salem Boys Choir - Oregon
Representatives of Mississippi Boychoir - Mississippi

Festival vyvrcholí 15. července 2004 koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina od 20.00 hod., kde se najednou představí v několika skladbách všech 450 účastníků festivalu. Spoluúčinkuje Filharmonie Hradec Králové. Koncert se koná pod záštitou manželky Prezidenta České republiky Livie Klausové.
Na programu:
Bernstein: Chichester Psalms; Rutter: Gloria; Dvořák: Moravské dvojzpěvy; Chilcott: The Dove and the Olive Leaf - světová premiéra.
Koncert bude zaznamenán Českou televizí.

Logo
Spustit audio