Českou Skalici čekají tradiční Jiřinkové slavnosti

24. září 2010

Koncert klavíristky Evy Suchánkové a zpěvačky Magdaleny Malé zahájí v neděli večer letošní program Jiřinkových slavností v České Skalici na Náchodsku. Součástí tradiční akce, která skončí v neděli 17. září, bude kromě kulturních akcí také výstava jiřin či Jiřinkový ples, informoval ČTK ředitel českoskalického muzea Boženy Němcové Milan Horký. Výstava jiřin se uskuteční od 15. do 17. září v maloskalické tvrzi, v jejímž okolí je vysázeno na 150 druhů těchto květin.

Návštěvníci výstavy budou mít možnost prohlédnout si také řezané květy těchto rostlin či si některé odrůdy zakoupit. "V sobotu bude na programu křest nové odrůdy, kterou vyšlechtili odborníci v Průhonicích," řekl Horký. Výstava vyvrcholí v neděli 17. září v 15:30 vyhlášením soutěže o nejkrásnější jiřinu. Na víkend 16. a 17. září jsou připraveny také ukázky aranžování květin, výtvarné dílny, promenádní koncert či vystoupení mažoretek.
Součástí programu bude v sobotu 16. září také Jiřinkový ples v místní sokolovně, který nahrazuje historický Jiřinkový bál v Jiřinkovém sálu muzea. "Bál nepořádáme každý rok kvůli vysokým nákladům, proto připravujeme alespoň ples," řekl Horký. Jiřinkový bál v České Skalici navštívila dvakrát spisovatelka Božena Němcová, v roce 1837 se z něj dokonce vracela jako královna bálu. Ve stejném roce se v České Skalici také poprvé uskutečnila výstava jiřin.

Spustit audio