Česko si povídá. Diskuze napříč českou společností o palčivých problémech

26. květen 2023

Letos podruhé se Česká republika zapojí do diskuzní akce Česko si povídá. Vládní kampaň proti násilí a nenávisti HateFree Culture se znovu pokusí vytrhnout účastníky projektu z jejich sociální bubliny a ukázat jim, jak na dané téma nahlíží někdo s opačným názorem. Koncept propojování lidí v silně polarizované společnosti pochází z Německa, odkud se za 7 let rozšířil do víc než 30 zemí světa. Jak se do projektu zapojit prozradila koordinátorka projektu Bohdana Rambousková.

„Díky projektu mají lidé možnost osobně se setkat s někým z opačného názorového tábora. Mohou si popovídat, reagovat jeden na druhého a užít si přímé komunikace, místo povídání si na sociálních sítích. Tam je diskuze velmi rychlá, útržkovitá a často velmi negativní.”

Projekt vrací lidi do doby, kdy měli možnost vyměňovat si názory tváří v tvář. Dodržovat striktně témata, na která odpovídali v internetovém formuláři, však nemusí.

„Dvojice si spolu mohou povídat na libovolná témata. Předpokládám však, že většina diskuzních párů začne otázkami, na které odpovídat při registračním procesu.“

„Celkem jsme identifikovali devět témat, která v současné chvíli silně polarizují českou společnost. Potřebujeme totiž získat otázky, na které ideálně polovina účastníků odpoví ano a polovina ne. Podle nich potom dokážeme sestavit diskuzní dvojice z lidí s opačnými názory.”

Výzkum agentury STEM ukázal, že nejvíce se rozcházejí názory české společnosti na vzdělávání dětí s postižením v hlavním vzdělávacím proudu.

„Čerpali jsme z projektu Česko společně, což byl projekt Aktuálně.cz, jednoho z našich mediálních partnerů ve spolupráci s výzkumnou agenturou STEM. Otázka, kterou nejvíce rozděluje českou společnost je téma inkluze, tzn., jestli by se děti s postižením měly vzdělávat ve stejné třídě jako ostatní děti. Česká společnost na to odpovídá téměř v 50% pro a v 50% proti.”

„Z dalších bych zmínila např. jestli prezident Pavel sjednotí českou společnost, nebo jestli očkování proti covid 19 bylo hlavním důvodem ukončení pandemie.”

Projekt vznikl před sedmi lety v Německu.

„Koncepci diskuzní akce lidí s opačnými názory vymysleli redaktoři a redaktorky německého týdeníku Die Zeit už v roce 2017, kdy byla německá společnost silně rozdělena po parlamentních volbách. Vymysleli celý algoritmus, který dokáže dvojice výborně sestavit.”

„My od nich celé know-how dostáváme. Algoritmus si poradí se všemi účastníky a sestaví je do diskuzních dvojic tak, aby v nich byli lidé s opačnými názory a maximálně bydlící do 30 kilometrů od sebe. To proto, aby jejich osobní setkání pro ně nebylo příliš daleké.”

Klíčovým partnerem celého projektu jsou zpravodajské weby. V jejich článcích se od 8. května objevují otázky polarizující českou společnost.

„Zájemci o diskuzi s někým z opačného názorového tábora se mohou hlásit až do 30. května, a to buď na www.ceskosipovida.cz ,nebo na stránkách našich mediálních partnerů. Tam v konkrétních článcích najdou vloženou první otázku, po jejímž zodpovězení se  jim otevře dalších osm otázek a pozvánka do akce Česko si povídá.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio