České firmy postaví v Egyptě cukrovar za tři miliardy korun

25. září 2010

Cukrovar na zpracování řepy postaví v Egyptě na 'zelené louce' české firmy Technoexport a královéhradecké společnosti ZVU Potez a Škoda Sugar. Kontrakt v objemu přes tři miliardy korun byl podepsán tento měsíc a cukrovar na zpracování 7000 tun řepy denně má stát ve městě Port Said v roce 2006. Píší to dnešní Hospodářské noviny. Největší díl z obchodu si podle deníku ukrojí strojírenská firma ZVU Potez, která bude dodávat zařízení za zhruba 55 milionů dolarů. "Je to náš největší obchod od transformace podniku, navíc naše společnost je i v pozici šéfmontážní firmy, což jsou další tržby navíc," citují HN ředitele ZVU Jiřího Flídra.

České firmy získaly tento významný kontrakt bez výběrového řízení. Podle Flídra je investorem kuvajtský subjekt a právě na doporučení kuvajtského konzultanta byly osloveny české firmy. "Obchod je postaven na osobních vztazích, v minulosti jsme v Egyptě stavěli několik třtinových cukrovarů, které spolehlivě pracují dodnes," řekl HN Flídr.
Podle něj by právě uzavřený ochod mohl přinést další zakázky v oblasti petrochemického průmyslu a na rekonstrukcích a modernizacích cukrovarů, které české firmy v Egyptě postavily už před několika desítkami let.
ZVU Potez zaměstnává kolem 500 lidí a loňský rok firma zakončila tržbami 540 milionů a čistým ziskem 12 milionů korun. Firmu ovládá několik fyzických osob, dodávají HN.

Logo
Spustit audio