České dráhy posílí spojení z Trutnovska a Broumovska do Hradce Králové

22. září 2010

Cestování vlakem z Trutnova a Broumova do Hradce Králové a naopak by mělo být od 14. prosince 2008 s platností nového jízdního řádu jednodušší. Z krajského města do Trutnova budou jezdit dva páry nových spěšných vlaků. Do Broumova budou nově jezdit ve dvouhodinových intervalech spěšné vlaky, které budou navazovat na rychlíky z Hradce Králové. Vlaky od 14. prosince ubudou jen na minimálně využívané a ztrátové trati mezi Libuní a Lomnicí nad Popelkou. Místo dosavadních sedmi párů spojů tam budou denně jezdit čtyři páry vlaků. Celkový rozsah regionální vlakové dopravy v hradeckém kraji zůstane v příštím roce na stejné výši jako letos, uvedl Roman Moravčík z vedení Českých drah v hradeckém kraji. Ročně se podle něj vlaky v kraji sveze asi 16,5 milionu lidí.

Lidé z Trutnovska a Novopacka také získají lepší spojení na hlavní železniční trať Praha-Pardubice-Olomouc. Většina spěšných vlaků z Trutnova do Chlumce nad Cidlinou totiž bude prodloužena až do Kolína. Lidé v regionu také získají nové spojení do Polska díky rychlíku z Prahy přes Hradec Králové do Wroclawi.
Spojů přibude také na regionálních tratích. V neděli večer dojde k posílení dopravy mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Nově zavedené spěšné vlaky Hradec Králové - Trutnov a zpět budou též stavět i ve stanici Smiřice. "Důvodem je frekvenční obrat ve stanici Smiřice, kdy je využívaná velkým množstvím cestujících a i požadavky města Smiřice na větší počet zastavování těchto rychlejších vlaků," uvedl Denis Sitora ze společnosti Oredo.
Lidem z Královéhradeckého kraje se bude od poloviny prosince snadněji cestovat také do středních Čech. Zajistí to prodloužení trasy spěšných vlaků, které jezdí mezi Trutnovem a Chlumcem nad Cidlinou až do Kolína.
Královéhradecký kraj v rozpočtu na příští rok počítá s dotací na dopravní obslužnost na železnici ve výši 327,5 milionu korun. Těmito penězi kraj dotuje jízdu 763 vlaků, které denně na koleje v regionu vyjedou. Dalších 60 rychlíkových spojů v kraji dotuje ministerstvo dopravy.

Spustit audio