Česká republika nemá projednaný národní strategický rámec

23. září 2010

Česká republika stále ještě nemá s Evropskou komisí projednaný národní strategický rámec pro čerpání dotací, proto se zpožďuje i vypsání výzev pro dotační tituly, přestože jsou rámcové podmínky známé a žadatelé, kteří už teď připravují projekty, se jimi musí řídit. Administrativní náročnost se podle ředitelky Centra evropského projektování v Hradci Králové Kláry Dostálové příliš k lepšímu nezmění: "Určitě bude zjednodušení, co se týká proplácení, už v rámci realizace projektu. Regionální úřad přišel s finančními etapami, to bude určitě velká pomoc."

"Například u velkých investičních projektů můžete třeba finanční etapu dát na pět milionů korun, jakmile budete mít faktury za pět milionů korun, můžete okamžitě přijít. V tomto třeba zjednodušení vidím. Ale zjednodušení, co se týká příloh žádosti, tam si myslím, že ne. Že skutečně je nutno si uvědomit, že jedna strana připravuje a druhá strana hodnotí. Ale oni taky na druhou stranu musí mít na základě čeho," dodala Klára Dostálové, ředitelka Centra evropského projektování, Hradec Králové.
Celkem 18 miliard korun budou rozdělovat žadatelům kraje tvořící NUTS II Severovýchod - Královéhradecký, Liberecký a Pardubický, přičemž předpokládají, že první výzvy vyhlásí na podzim letošního roku.

Spustit audio