Červená řepa syrová, vařená nebo jen odšťavněná. Jak prospívá našemu tělu?
Věděli jste, že lidskému organismu velmi svědčí obyčejná červená řepa? V syrovém stavu třeba výrazně snižuje krevní tlak.
Šťáva z červené řepy zase čistí ledviny, a navíc prospívá lidem s artrózou. Nesmíme zapomenout ani na to, že červená řepa pomáhá zničit chronický zánět v těle, posiluje mozek, zlepšuje funkci trávení a je výrazným pomocníkem při hubnutí.
Pokud ji ještě pravidelně nejíte, mám pro vás pár tipů, jak ji zařadit do jídelníčku. Na začátku ji zkuste přidat do zelného salátu nebo nakrájejte na kostičky a povařte v zeleninové polévce. Můžete s ní také nahradit menší část brambor při přípravě bramborové kaše. Uvidíte, že vám zachutná.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.