Ceny potravin by mohly vzrůst o 15 až 20 procent

25. září 2010

Pokud se nezačne řešit současná kritická situace zemědělců, povede to k jejich postupnému sjednocení a rozhodnutí neprodávat své produkty za ceny pod výrobními náklady. Ceny potravin na pultech obchodů se pak zvýší o 15 až 20 procent. Novinářům to dnes v Hradci Králové řekl předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba. Prohlásil, že české zemědělství se v letošním roce dostalo na své dno.

Odhadl, že letošní propad tržeb zemědělského sektoru proti loňskému roku bude deset miliard korun, když už loni pokles činil přes 11 miliard. Hlavními důvody propadu jsou podle něj malá podpora státu zemědělcům, tlak řetězců na snížení cen a letošní extrémně nepříznivé počasí.
Řešení krize Velebův svaz vidí hlavně ve státní pomoci. Stát by měl zemědělcům odložit splátky majetku z privatizace a prominout nájemné ze státní půdy a návratné bezúročné půjčky. Stát by měl také urychleně doplatit zemědělcům nároky na dotace v letošním roce do plné výše a zvýhodněnými úvěry pomoci odbytovým zemědělským organizacím.
Předseda východočeské divize mlékařského družstva Mlecoop David Novák upozornil, že cena mléka je tak nízko, že zemědělci uvažují o likvidaci chovů. "Cena mléka klesla na čtyřleté minimum 7,60 koruny za litr a někde se prodává i za šest korun," řekl s tím, že nulový zisk zemědělce je při osmi korunách za litr. Aby neprodělával zemědělec ani zpracovatel, měla by se cena mléka v obchodě podle Nováka pohybovat kolem 13 korun.

Logo
Spustit audio