Cena za terénní sociální práci poputuje do Brna a Hradce Králové

24. září 2010

Jana Ženíšková z kontaktního centra občanského sdružení Laxus v Hradci Králové a klub Pavlač z Brna získaly zvláštní plastiku v podobě skutečné prošlapané boty přilepené k dlažební kostce. Výroční cenu České asociace streetwork (ČAS) Časovaná bota obdržely za svoji práci v terénních sociálních programech. "Smyslem ceny je zpopularizovat tento typ sociální služby a ocenit kvalitní práci našich kolegů," řekl ČTK předseda ČAS Jindřich Racek.

Cílem terénní práce a takzvaného nízkoprahového přístupu je navázání kontaktu s lidmi, kteří nejsou schopni nebo ochotni využívat standardní služby. "Cílová skupina jsou především uživatelé drog, bezdomovci, prostitutky nebo sociálně znevýhodněné skupiny, jako například Romové," uvedl člen rady ceny ČAS Jiří Staníček.
Brněnský klub Pavlač nabízí prostor pro trávení volného času především dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. "Denně k nám chodí tak dvacet až třicet dětí. Nabízíme jim volnočasové aktivity, sociální služby nebo doučování," řekla ČTK koordinátorka klubu Věra Růžičková. Při klubu funguje i romský taneční soubor Merci.
Jana Ženíšková získala cenu především za rozšiřovaní sociálních a zdravotních programů pro uživatele drog ve věznicích v Hradci Králové a v Pardubicích. "Je to velké ocenění našeho úsilí a je to pro mě i taková motivace do budoucna v této práci pokračovat," komentovala získání ceny Ženíšková.
Nízkoprahové sociální služby jsou poskytovány anonymně, zdarma a každému, kdo je potřebuje. V Česku pracuje podle Staníčka na 80 nízkoprahových zařízení pro děti a mládež a kolem 60 kontaktních center pro uživatele drog. Jejich zastřešující organizace ČAS funguje od roku 1997. "Snažíme se o to, aby se tento obor, který je u nás stále poměrně nový, nadále profesionalizoval," řekl novinářům Racek.
Oficiálně ČAS udělil "botu" již podruhé. Vloni získala ocenění terénní pracovnice z občanského sdružení Šance pro tebe Chrudim Bára Jindrová. Letos poprvé uděloval ČAS cenu i v kategorii zařízení.

Logo
Spustit audio