Častolovický zámek je i pro nevidomé

22. září 2010

Pro nevidomé návštěvníky má letos renesanční zámek v Častolovicích připravenu speciální individuální prohlídku, zaměřenou na hmatové vjemy. Během jedné hodiny se tak nevidomý návštěvník dozví informace stejné jako návštěvník vidoucí, ovšem s podstatným rozdílem - nevidomému návštěvníkovi je umožněn vstup přímo k vybraným předmětům a může si sáhnout např. na původní renesanční kachlová kamna, barokní skříně s vyřezávaným reliéfem či na mosazné vázy, stejně tak na další původní historické předměty, a má tak bezprostřední kontakt s minulostí. Majitelka zámku Diana Sternbergová se snaží, aby byl zámek přístupný i hendikepovaným lidem, a tak je expozice častolovického zámku jako jedna z mála památek východních Čech i bezbariérová díky schodolezu.

Renesanční zámek Častolovice navštěvují průměrně denně čtyři stovky návštěvníků, minizoo v zámeckém parku pak stejný počet - o víkendu až 800. Že častolovický zámek je klenot mj. s kazetovým renesančním stropem Rytířského sálu, je pravda stejně tak jako mimořádně pěkně udržovaný 42hektarový anglický park na soutoku říčky Bělé a potoku Štědrý, lemovaný na straně k hlavní silnici náhonem. V parku určitě najdeme pracovat nenápadnou paní, o níž by nikdo nehádal, že to je sama paní hraběnka Diana Franziska Sternbergová Phipps, abychom uvedli celé její šlechtické jméno, která v době předlistopadové žila v Londýně jako uznávaná bytová architektka a jíž byl zámek s parkem navrácen v rámci restitucí v roce 1992. Připomeňme i oboru, obnovenou růžovou a vodní zahradu, minizoo, plastiky Vladimíra Peška i dětský koutek či penzion, veřejnosti poprvé zpřístupněný na Vánoce 1998. Ostatně v jeho hostinském pokoji č. 8 pobýval při čtyřech návštěvách prezident Václav Havel se svou první chotí Olgou, přítelkyní Diany Sternbergové.
Při prohlídce penzionu se dozvíte, že za období státní správy nad zámkem se tu vystřídalo několik internátních škol a to zanechalo těžké následky. V těchto pokojích se bydlelo a v 33 metrů dlouhé oranžérii s nádherným výhledem do parku byly učebny. Na každém patře byla zřízena umývárna typu vojenského lágru - dvě řady litinových korýtek. Po restituci byla tato část zámku předána v tak špatném stavu, že se zde nedalo ani chodit - schodiště byla rozbitá, podlahy propálené, kanalizační trubky byly porušené a nesnesitelný zápach byl prakticky všude.

Zdroj: Josef Krám

Spustit audio