Bydžovská radnice uvažuje o převzetí místní nemocnice od kraje

24. září 2010

Radnice v Novém Bydžově na Hradecku zvažuje, že od kraje převezme místní nemocnici. Královéhradecký krajský úřad totiž rozhodl, že bydžovskou nemocnici sloučí s oblastní nemocnicí v Jičíně. S tím však bydžovští zastupitelé nesouhlasí a tvrdí, že sloučení zdravotnických zařízení povede k likvidaci místní nemocnice. "Postup sloučení bydžovské a jičínské nemocnice, který zvolily orgány kraje, vzbudil značné rozpaky a nesouhlas," řekl ČTK starosta Nového Bydžova Pavel Louda.

Bydžov žádá, aby kraj sloučení obou zařízení zastavil. Proti sloučení nemocnic protestovaly také tisíce lidí, kteří již před několika měsíci podepisovali petici.
Bydžovští zastupitelé kraj žádají, aby uvolnil informace o hospodaření místní nemocnice. "Na jejich základě chceme soukromé firmě zadat vypracování analýzy. O dalším řešení bude město jednat po dokončení tohoto posudku," uvedl Louda.
Kraj chce nemocnice sloučit v polovině letošního roku, součástí změn má být například zrušení dětského oddělení novobydžovské nemocnice. Péče o dětské pacienty však zůstane podle kraje v Bydžově zachována. "Bydžovská nemocnice je anomálií, protože na Hradecku funguje fakultní nemocnice. Kroky, které provádíme, směřují k zachování místní nemocnice," řekl již dříve ČTK krajský radní Rostislav Všetečka, který je zodpovědný za zdravotnictví.
Královéhradecký kraj loni v létě otevřel v novobydžovské nemocnici krajské centrum péče o chronické rány s 55 lůžky, které vzniklo z budovy někdejšího gynekologicko-porodnického oddělení. To bylo zrušeno kvůli malému zájmu rodiček.

Logo
Spustit audio