Braňte se proti mouchám a komárům vůní bylinek

26. květen 2020

Obtěžují vás mouchy a komáři? Vysaďte si proti nim voňavou ochranu! Které byliny působí na hmyz odpudivě, prozrazuje Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky z Botanické zahrady hlavního města Prahy.

„Je doloženo, že už ve starověku lidé využívali některé rostliny pro odpuzování nepříjemného hmyzu. V interiérech rozvěsili sušené siličnaté rostliny, například levanduli či meduňku, jejichž vůně hmyz odpuzovala. Používali také rostlinné oleje a v nich rozpuštěné silice. Anebo dokonce různé pryskyřice a sušené rostliny na vykuřování,“ říká Jarmila Skružná.

„V současnosti lze dohledat výsledky výzkumů, které prokazují účinnost silic z aromatických rostlin. Takové silice můžeme použít jako součást přírodních repelentů. Jsou to levandule, máta, tymián, šanta kočičí nebo pelargonie. Rozdíl je v délce působení repelentů. Přírodní působí kratší dobu (hodinu či dvě), syntetický třeba až 10 hodin,“ dodává.

Jak používat přírodní repelenty?

Levanduli můžete vysadit do truhlíků na okno nebo pěstovat v bytě jako pokojovku. Hodí se také do vázy. Snítky sušené levandule můžete také rozvěsit okolo venkovního posezení, lze také použít levandulový olej do aromalampy.

Hřebíček vyluhovaný v olivovém oleji je přírodním repelentem

Hřebíček prý pomáhá nejen na bolavé zuby, ale také, vyluhovaný v olivovém oleji, jako přírodní repelent. Zkuste také hřebíček nasypat do misky, přelít vodou a postavit na stůl, u kterého chcete posedět s rodinou a přáteli a nebýt poštípaní od komárů. Jako hmyz odpuzující působí i jehličnany (silice borovice, cedru, jedle a další).

Geraniová silice, která se získává z původních druhů pelargonií rozšířených v jižní Africe, má prokazatelný účinek odpuzující hmyz.

Geraniová silice má prokazatelný účinek odpuzující hmyz

Do truhlíků můžete vysadit také citronovou trávu, rozmarýn, libeček nebo bazalku. I ty by měly působit na mouchy a komáry odpudivě.

Vůně česneku působí též odpudivě (nejen na hmyz, i na některé z nás), topinky s česnekem tak mohou být dobrým tipem na občerstvení při venkovním posezení bez komářího koncertu.

Spustit audio