Borohrádek, Hradec, Lampertice, Chlumec, Vrchlabí a Police nad Metují získají od kraje domovy důchodců

22. září 2010

Borohrádek, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Lampertice, Police nad Metují a Vrchlabí získají do konce letošního roku od Královéhradeckého kraje domovy důchodců. S převodem majetku domovů důchodců za více než 700 milionů korun na tato města a obce souhlasili krajští zastupitelé. Obecní a městská zastupitelstva již s bezúplatným převodem souhlasila. Současně s převodem kraj uzavře s městy a obcemi dohodu o převodu činností a práv a povinností souvisejících s převáděnými činnostmi. Převodem pobytových zařízení sociální oblasti na města a obce kraj naplňuje první kolo transformace, kterou zahájil v polovině loňského roku. První kolo transformace chce kraj uzavřít do konce letošního roku.

"Poskytovaná péče a její kvalita zůstane v převedených domovech důchodců zachována. To kraj zajistí uzavřením dohody s organizací založenou nebo zřízenou obcí, na kterou převede také činnosti a práva a povinnosti, které s převáděnými činnostmi souvisí," uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Miloslav Plass.
V druhém kole transformace pobytových zařízení sociální oblasti kraj zahájí koncesní řízení, ve kterém vybere poskytovatele sociálních služeb domovů důchodců, o které neprojevily zájem obce a domovů sociálních služeb, které nebyly zařazeny do prvního kola. Nemovitý majetek by v tomto případě zůstal ve vlastnictví kraje, který by jej pronajal. Movitý majetek bude přenechán do výpůjčky, zásoby a drobný majetek budou darovány.

Spustit audio