Borohrádek a Holice spojí cyklostezka

22. září 2010

Bezpečnější cestu na kole do práce, do školy i bezproblémové vyjížďky na výlety umožní lidem cyklostezka, která vznikne mezi Borohrádkem a Holicemi, jež leží v sousedním Pardubickém kraji. První cyklisté by se po ní mohli projet už v září. Náklady na výstavbu cyklostezky dosáhnou zhruba 13 milionů korun. Na její zhotovení poskytl dotaci i Královéhradecký kraj. "Královéhradecký kraj poskytl na stavbu cyklostezky dotaci ve výši zhruba 2,4 milionu korun. Koridor pro cyklisty zvýší jejich bezpečnost. Přínos vybudované cyklostezky nevidím jen v tom, že se zlepší dopravní infrastruktura pro cyklistiku, ale je i významným prvkem prohlubující se dobré spolupráce mezi Královéhradeckým a Pardubickým krajem"," řekl náměstek královéhradeckého hejtmana Helmut Dohnálek.

Cyklostezka povede kolem silnice, která protíná Borohrádek, Veliny a Holice. Na její výstavbu poskytl šest milionů také Státní fond dopravní infrastruktury. O zbytek nákladů se podělil Pardubický kraj, Borohrádek a obec Veliny.
"Stavba je v plném proudu. Otevření cyklostezky plánujeme letos v září," řekl starosta Borohrádku Milan Maček. Cyklostezka podle něj přispěje k větší bezpečnosti rekreačních cyklistů i těch, kteří jezdí do Holic do práce nebo do školy. "Z Borohrádku jezdí do Holic řada studentů. Chceme, aby jejich cesta do školy byla co nejbezpečnější. Lidé se na novou cyklostezku těší a kupují si už i kolečkové brusle," dodal Maček.
Starosta také uvedl, že město podél cyklostezky vybuduje lavičky a altán s posezením, aby si cyklisté měli kde odpočinout. Připravuje k vydání i propagační materiály s mapkami, informacemi o návaznosti na další cyklostezky v kraji a o turistických možnostech v blízkém okolí Borohrádku.
Na výstavbu či opravy cyklostezek, značení cyklotras nebo zřízení různých odpočívadel pro cyklisty přispěl Královéhradecký kraj z grantů, programu obnovy venkova či přímo od roku 2006 přes 19 milionů korun. Další finance kraj poskytl na provoz a propagaci cyklobusů - loni to byly téměř dva miliony, letos přidělil dotace za asi tři a půl milionu korun.

Spustit audio