Běžte se provětrat, kupte si vitamín D, omezte zprávy, radí zdravotní preventistka Margit Slimáková

18. únor 2021

Pandemie coronaviru a vládní opatření mají zásadní dopad na životy lidí. Chybí možnost zdravého pohybu, více času trávíme zavření doma, odkud mnozí také pracují, pomáhají dětem s distanční výukou. Neprospívá ani neustálý stres.

Přitom zdravý životní styl je základním předpokladem dobré imunity. „My dneska víme, že coronavirová infekce je závažná zejména pro lidi v nezdravém metabolismu, který dává vznik chronickým nemocem. Metabolické zdraví je o úplně běžné zdravé výživě, já tomu říkám o skutečných potravinách. Jedno jediné pravidlo pro děti i dospělé zní – jezte skutečné jídlo. To jsou potraviny základní a potraviny minimálně průmyslově upravené,“ říká specialistka na zdravotní prevenci Margit Slimáková.

Zázračný vitamín D

Kromě zdravé výživy doporučuje také některé doplňky stravy: „Uznávám, že jsme v epidemii a jsem i pro zapojení suplementace. Existuje mezinárodní výzva lékařů, která vyzdvihuje vitamín D. Získat ho ze slunce, teď není téměř možné. V této situaci bych všem doporučila zvážit suplementaci vitaminu D aspoň do doby, než tu bude slunce.“

Čtěte také

„Měli bychom pohyb podporovat,“ říká Margit Slimáková: „Jsem i pro rozumné otevření sportovišť a fitness center. Rodiče by se měli snažit vymýšlet, jak se s dětmi dostat ven. I kdyby to mělo být jen procházení. A několikrát denně. Venku je riziko nákazy naprosto minimální.“

Pobyt venku zvýší i psychickou pohodu. „Vir je jeden problém, ale důležité je, jak je na tom který člověk. Zásadní je metabolické zdraví a je tam potom i psychická pohoda. Nejvíce stresu na nás plyne z médií. Jedno doporučení je po ránu vstát a říci si, že se nenecháte ovlivňovat a strašit. Snažte se protahovat tu dobu, než začnete sledovat, co se zase stalo,“ doporučuje Margit Slimáková.

Jak je to s pitným režimem a jak přimět děti zdravě jíst? I to se dozvíte v záznamu Radioporadny s Margit Slimákovou.

Spustit audio

Související