V květnu je ideální čas na sázení levandule. Je lepší lékařská, nebo lavandin? A proč nesnáší plast?

9. květen 2024

Nedávné mrazy levanduli neuškodily, v nižších polohách už jsou vidět poupata. Pokud si chcete také na zahradě vytvořit fialovou a voňavou krásu, teď je ideální čas na výsadbu levandule.

Který druh vybrat do české zahrady? Zeptali jsme se pěstitelky levandule Olgy Pospíšilové, která už deset let pečuje o své levandulové pole v Oflendě u Hlinska. 

Lavandin vytvoří vysoký záhon

Existuje mnoho druhů levandule, u nás nejčastěji vidíme levanduli lékařskou. Ta je také nejvhodnější pro pěstování v našich podmínkách i do produktů vyráběných z této byliny.

sběr levandule

„A pak je druhá kategorie zvaná lavandin. Tahle rostlina je typická pro Francii a je vyšší než levandule lékařská. Vyroste do výšky osmdesáti centimetrů. Její květy jsou také větší. Hodí se tam, kde máte více prostoru, třeba podél chodníku, když chcete, aby bohatě kvetla a vytvořila vyšší záhon,“ vysvětluje Olga Pospíšilová.

Neduste levanduli v květináči

V českých zahradních centrech seženete i další druhy levandule ze Španělska nebo Francie, které ale nejsou vhodné pro celoroční pěstování venku.

„Na záhoně vám nevydrží přes zimu, takže tyto druhy musíte mít v květináči, abyste je na podzim mohli přenést někam, kde nemrzne. Ale pozor, ne do plastového květníku. To je to nejhorší, co můžete levanduli udělat. Plast se totiž na slunci přehřívá. Vy pak kytku zalejete a to je přesně to, co levandule nesnáší,“ varuje pěstitelka Olga Pospíšilová a pokračuje:

Pěstitelka levandule Olga Pospíšilová

„Když už budete dávat levanduli do květníku, vybírejte propustný truhlík, například z keramiky nebo kameniny. Ale celkově levanduli do truhlíků nedoporučuju. Vydrží tam jen přes prázdniny. Přes zimu už nemá z čeho žít. Levandule potřebuje prostor.

Levandule má ráda vítr ve stoncích

Se zeminou si u levandule příliš starostí dělat nemusíte, je velmi nenáročná. Slunce je pro ni základní potřebou, ale podle zkušeností Olgy Pospíšilové zvládne i polostín a nevadí jí západní strana. Hnojení nejen že nepotřebuje, ale dokonce ho nesnáší.

„Pokud chcete více levandule, nedoporučuju sázet levanduli blízko u sebe jako kompaktní záhon. Původně jsem to tak taky dělala, nechtělo se mi plet. Ale nevyplatilo se mi to. Je lepší nasázet levaduli šedesát až osmdesát centimetrů od sebe. Ona se vám rozroste. Má totiž ráda, když jde přes ni vzduch, lépe se jí dýchá,“ přidává další radu pěstitelka levandule z Chrudimska Olga Pospíšilová.

Jak vyrobit čaj z levandule a jak chutná levandulové pivo? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související