Bezinkový likér
podle paní Aleny Sofroňkové (vítězný receptů kulinářského klání v Horušanech u Přeštic konaného 6.10. 2012)
Suroviny na přibližně 4 porce :
2 kg bobulí bezinek
1 kg cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 dl silné instantní kávy
1/2 l rumu (tuzemáku)
1 litr vody
Postup:
Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme vodou, pod poklicí přivedeme k varu a vaříme cca 1/2 hodiny. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a vanilkový cukr a za občasného míchání opět přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 10 minut. Do horké šťávy přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.
Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.
Po odvysílání receptu přišel e-mail od Ing. Josefa Hrušky z Horšovského Týna na variaci tohoto likéru:
Likér připravuje několik let, do receptu ještě přidává 1 - 2 tyčinky celé skořice a 10-15 hřebíčků. Rovněž je možno použít místo rumu (tuzemáku) dobrou slivovici nebo hruškovici.
A ještě jedno upozornění pro začátečníky - pozor velmi dobře hlídat, při dosažení bodu varu rádo tzv. uteče z hrnce, to je potom pofírunk - nenechat zaschnout je to velice dobré barvivo a velice špatně se odstraňuje ze sporáku, kuchyňské linky nebo podlahy.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.