Benefiční koncert pro Domov svatého Josefa v Žirči

25. září 2010

Benefiční koncert pro Domov svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem zazní v pátek 19. září v 19:00 na nádvoří barokního hospitalu v Kuksu. Vystoupí HRADIŠŤAN s Jiřím Pavlicou. Výtěžek z koncertu pomůže uhradit nákup potřebného výtahu na nové oddělení v Domově svatého Josefa, který je nestátním zdravotnickým zařízením pečujícím o lidi nemocné roztroušenou mozkomíšní sklerózou. Hlavní snahou domova je zajistit klientům komplexní péči s důrazem na rehabilitaci tak, aby se cítili jako v domácím prostředí. Jde o první a zatím jediné zařízení tohoto typu v naší zemi. Jeho provoz začal 7. prosince 2001. Zřizovatelem domova je Hospic Anežky České v Červeném Kostelci.

Domov se nachází v prostorách bývalé jezuitské rezidence v Žirči u Dvora Králové, v malebné krajině nedaleko Kuksu. K areálu barokního kláštera s otevřeným nádvořím náleží též krásný zámecký park o rozloze 1,6 ha, kde klienti v létě tráví mnoho volného času.
V současné době provozuje Domov dvě oddělení. Jedno pro přechodný (rehabilitační) pobyt s omezením na maximálně tři měsíce, druhé oddělení je určené pro trvalý pobyt lidí postižených roztroušenou sklerózou, kterým chybí dobré rodinné zázemí a jsou odkázáni na pomoc druhých. Provoz obou oddělení je podobný. Veškeré prostory a zařízení je přizpůsobeno lidem na vozíčku. Na každém pokoji je polohovací postel, televize, telefon u lůžka a samozřejmě další potřebné zařízení, včetně bezbariérové koupelny a toalet. Každé oddělení má svoji společenskou místnost, která slouží ke společným obědům, skupinové terapii, kulturním akcím i k nejrůznějším neformálním setkáním. O nemocné se stará vyškolený zdravotní a ošetřovatelský personál 24 hodin denně.

Logo
Spustit audio