Beatifikace čtrnácti pražských mučedníků v pražské katedrále

13. říjen 2012

V pražské katedrále svatých Víta, Václava a Vojtěcha je už všechno připraveno k mimořádné události. V 10 hodin zde začne blahořečení čtrnácti pražských mučedníků. O jejichž osudech jste slyšeli před malou chvílí. Na místě je teď kolegyně Kateřina Rózsová.

„Přeji dobré dopoledne“ :)

Katko, čím je tato událost výjimečná?

„Vůbec poprvé zažije Praha a její katedrála beatifikci, tedy blahořečení. Nejbližší podobnou událostí bylo blahořečení Zdislavy z Lemberka papežem Piem X. roku 1907, ale to se vracíme do období Rakouska-Uherska.

Přinášení relikviáře čtrnácti pražských mučedníků

Zpět tedy do naší reality. Dnešní slavnostní bohoslužbě bude předsedat prefekt kongregace pro blahořečení a svatořečení Angelo Amato. Krátce po úvodu pak vyhlásí to, na co čekali nejen čeští františkáni 400 let. Jména Bedřicha Bachsteina a druhů, zabitých 15. února 1611 v klášteře Panny Marie Sněžné v Praze, budou zapsány do seznamu blahoslavených. To znamená, že právě oni se těší v katolické církvi mimořádné úctě a v liturgickém kalendáři se bude jejich svátek slavit 15. února.“

Proč se o osudu těchto františkánských mučedníků mluví až teď?

Logo

„Pravdou je, že pro většinu lidí byl jejich příběh více méně neznámý. Mluvit se o nich začalo hlavně v poslední době, v souvislosti s jejich beatifikací. Zajímavé je, že podnět k ní byl dán už brzo po jejich smrti, kdy se zesnulí řádoví bratři brzy dočkali všeobecné úcty. Proces blahořečení byl ale několikrát přerušen, zejména díky dějinným okolnostem. Letos v květnu pak papež Benedikt XVI. definitivně potvrdil jejich mučednickou smrt, a tak nic nebránilo tomu začít přípravy na proces blahořečení. A ten bude završen právě dnes.“

Samotné bohoslužbě bude předsedat Angelo Amato. Pro Čechy asi ne příliš známá osobnost, můžeš ji přiblížit?

„Čtyřiasedmdesátiletý Angelo Amato stojí už čtvrtým rokem v čele kongregace pro svatořečení a blahořečení. Snad jen pro zajímavost, byl to právě Amato, který završil proces beatifikace papeže Jana Pavla II. A blízký vztah má také k současnému papeži Benediktu XVI., protože byl jeho blízkým spolupracovníkem. Řadu let působil jako sekretář kongregace pro nauku víry, které jako prefekt předsedal kardinál Ratzinger, současný papež.

Angelo Amato okuřuje kadidlem relikviář čtrnácti pražských mučedníků

Slavnostní mše svaté se dnes ale zúčastní řada významných osobností. Z církevního světa jmenuje ještě například José Rodrígueze Carballa OFM, generálního ministra františkánů, nebo Giovanniho Coppu, který v naší zemi působil jako apoštolský nuncius a Čechy má ve velké oblibě. Většinou neopomene mluvit naším jazykem. Uvidíme, zda tomu tak bude i dnes.“

Program v katedrále nezahrnuje jen slavnostní mši, i když ta je jeho vrcholem.

„Ano, je to tak. Doprovodný program této mimořádné události začal u včera. Dnes během odpoledne bude možné navštívit v ambitech kláštera u Panny Marie Sněžné výstavu Čtrnáct pražských mučedníků: Místo a příběh. V 19:00 hod. večer zahraje v tamním v kostele Hradišťan s uměleckým vedoucím Jiřím Pavlicou.

Ornát, ve kterém byl zabit kněz Juan Martínez. Dodnes jsou na něm patrné otvory po smrtících nástrojích a stopy krve.

Oslavy budou završeny v neděli slavnostními bohoslužbami v kostele Panny Marie Sněžné, a to v 10:00 hodin dopoledne a v 18:00 hodin večer. Dopolední bohoslužbu povede José Rodríguez Carballo, a na jejím závěru bude nádvoří před kostelem dedikováno nově blahořečeným bratřím. Hlavním celebrantem večerní bohoslužby bude kardinál Giovanni Coppa.

A už jen dodám, že bohoslužbu, která začíná v 10 hodin živě přenáší Česká televize na 2. programu.“

autoři: dkf , Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.