Bazalkové pesto
Původ má v severní Itálii a jeho název je odvozený od slova pestare, což znamená tlouci nebo mlátit. Tradiční výroba klasického pesta totiž spočívá v rozetření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři.
Budete potřebovat:
- 10 stroužků česneku
- 200 g piniových oříšků
- 2-3 svazky čerstvé bazalky (asi 40-50 lístků)
- 1 lžička hrubozrnné mořské soli
- 6 lžiček sýru rozdrceného na jemno (nejlépe po 3 lžičkách sýrů parmazán a pecorino)
- ¼ l olivového oleje
Postup:
- Česnek oloupeme a spolu s piniovými oříšky nasekáme nahrubo a rozmělníme v hmoždíři.
- Dáme do misky.
- Následně v hmoždíři rozmělníme sýr.
- Všechny přísady smícháme s olivovým olejem a vymícháme krémovou pastu.
- Pesto můžeme k těstovinám, k masům, do polévek nebo na topinky.
Tip: Pesto můžeme připravit také v mixéru, nemělo by být příliš jemné.
Související
-
Bazalkové smoothie
Recepty lidové medicíny často zmiňují bazalku. Léčivou sílu této aromatické rostliny můžete využít v smoothie. Z čeho jej připravit, poradila dietoložka Štěpánka Kutišová.
-
Bazalka – pro chuť na sex a proti nadýmání
Je rostlinou uctívanou i proklínanou. Základem jejího názvu je řecké basileus neboli král. Podle legendy rostla namístě, kde svatý Konstantin a svatá Helena našli s...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.