Barokní areál na Kuksu oživí pátý ročník festivalu Theatrum Kuks

24. září 2010

Popáté se v okolí barokního hospitalu v Kuksu na Trutnovsku uskuteční přehlídka barokního divadla a hudby Theatrum Kuks. Pořadatelé připravili od čtvrtka do neděle na šest desítek divadelních a operní představení či koncertů. Některá díla budou na festivalu uvedena v premiéře, řekl ČTK ředitel festivalu Stanislav Bohadlo. Festival se odehraje v jedinečném barokním komplexu, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692.

"My především těžíme z té lokality. Hraje se v celém areálu na přibližně 15 místech. Kuks je sám o sobě magickým místem, sám o sobě je theatrum. Nám se daří nalézat původní dramaturgii, a tím je festival naprosto jedinečný," řekl Bohadlo. Na čtvrtek je například připraveno uvedení díla Basilisco di Bernagasso. "Je to představení, které se na Kuksu v roce 1728 hrálo. Sice se dochoval text o deset let mladší, ale je to kukské představení, které začne na terase, a lidé postupně projdou sedm míst," řekl Bohadlo. Ten považuje za další vrchol festivalu uvedení oratoria Judita, které společně s účastníky mezinárodních dílen nacvičil italský houslař Riccardo Minasi, jenž se zaměřuje na období baroka. Zajímavostí bude také koncert hudebníků na lodi na řece Labi pod názvem Vodní hudba či v sobotu takzvané Běhání s kroužkem, které bude rekonstrukcí kukského barokního sportu.
Rozpočet festivalu podle Bohadla mírně přesahuje 400.000 korun, kromě generálního partnera přispívá také Krajský úřad Královéhradeckého kraje a ministerstvo kultury. "Ze vstupného se nám daří získat přibližně desetinu této sumy, bez generálního partnera by ufinancovat festival nebylo možné," řekl Bohadlo.
Festival se odehraje v jedinečném barokním komplexu, který začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze hospital s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Sochařská výzdoba areálu je dílem Matyáše Bernarda Brauna. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru.

Spustit audio