Autokrosová evropská elita se opět schází ve Štikovské rokli

24. září 2010

V populární Štikovské rokli u Nové Paky skončí o víkendu první polovina letošního evropského šampionátu autokrosařů. Motorističtí fanoušci se do Mekky této disciplíny sjedou opět po roce a i tentokrát budou doufat, že Češi pátý díl kontinentálního seriálu ovládnou - a pokud možno navážou na loňský závod. Pořadatelům se ve třech evropských kategoriích letos přihlásilo celkem 80 jezdců, nejvíce (32) v divizi III do 1600 ccm.

V roce 2003 totiž se totiž domácí jezdci prosadili na stupně vítězů ve všech kategoriích. Královskou divizi III do 4000 ccm vyhrál matador Jaroslav Hošek před Romanem Keřkou. Ve slabších šestnáctistovkách byl třetí Roman Kalvoda a mezi plechovými vozy divize I vystoupil na bronzový stupínek Ladislav Brožek. To však nebylo nic neobvyklého. Český zástupce totiž nechyběl na 'bedně' od roku 1997 ani jednou, pokaždé navíc vždy alespoň jeden vyhrál.
Nejpilnějšími sběrateli prvenství byli Hošek a Václav Fejfar. "Zdejší trať sice nepatří mezi moje nejoblíbenější, ale zakletí z minulosti je už snad pryč," oddychl si před rokem Hošek, jenž patří mezi favority i letos. Zkušený matador je v průběžném pořadí mistrovství na druhém místě, tři body za vedoucím Němcem Mathiasem Behringerem.
Zatímco Hošek se již připravuje na další útok na první místo, Fejfarův start je ohrožen. Bývalý evropský šampion slabší třídy do 1600 ccm, v které také v Pace vyhrál, měl totiž před týdnem v Německu vážnou nehodu a byl v bezvědomí převezen do nemocnice. Po zdravotní stránce je sice prý již v pořádku, ale mechanici intenzivně pracují na zprovoznění poškozené bugginy.
"Na autě se stále dělá. Z půlky bude úplně nové, ale máme problém na motoru. Když jej odstraníme, pojedu," řekl Fejfar ČTK. Jasno však bude až v sobotu, kdy jsou na programu tréninky a první rozjížďky.
Vysoké ambice má však i řada dalších českých jezdců. V elitní desítce divize III do 4000 ccm je momentálně osm pilotů, které čeká představení v domácím prostředí. Vedle Hoška dokázal letos klání ME vyhrál například i Roman Keřka. Ve slabších šestnáctistovkách je druhý Petr Turek a stejné místo patří mezi plechovými vozy i Josefu Petrikovi. Na Jičínsku se navíc tradičně daří i momentálně až desátému Brožkovi.
Pořadatelům se ve třech evropských kategoriích přihlásilo celkem 80 jezdců, nejvíce (32) v divizi III do 1600 ccm. Nechybějí mezi nimi například ani nizozemská legenda Fritz Duizendstra či dvojnásobný evropský šampion Tomáš Hrdinka, který se po několikaleté přestávce vrátil k autokrosu zatím pouze v českém prostředí.
Průběžný stav seriálu:
Divize III - do 4000 ccm: 1. Behringer (Něm./Audi) 64 bodů, 2. Hošek (ČR/Audi) 61, 3. R. Keřka (ČR/Tatra) 55, 4. Fejfar (ČR/VW) 41, 5. Bartoš (ČR/Ford) 37, ...7. Smrž (ČR/Tatra) 33, 8. Štětina (ČR/Audi) 32, 9. J. Keřka (ČR/Tatra) 32, 10. Kalvoda (ČR/Ford) 22.
Divize IIIA - 1600 ccm: 1. Waldschmidt (Něm./BMW) 65, 2. Turek (ČR/Škoda) 44, 3. Stübner (Něm./Suzuki) 41, 4. Hanák (ČR/VW) 40, ...8. Musil (ČR/Suzuki) 31, 9. Svoboda (ČR/Suzuki) 26.
Divize I - cestovní vozy: 1. A. Šajmijev (Rus./Toyota) 72, 2. Petrik (ČR/Ford) 59, 3. Ervardijan (Rus./VW) 48, ...10. Brožek (ČR/Ford) 22.

Logo
Spustit audio