Astronomické kostky jsou vrženy

23. září 2010

Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové otevřela nový prostor pro veřejnost, především pro předškolní děti a školní výpravy. Výstavní sál budovy hvězdárny byl adaptován na učebnu/hernu s astronomickými kostkami. Ve spolupráci se studenty Katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové byly vytvořeny textilní kostky s pěnovým jádrem, z nichž lze sestavovat například obrazce souhvězdí podle ročních dob, model Slunce a planet Sluneční soustavy s tělesy ve správném poměru velikostí, cyklus Měsíce, cyklus ročních dob, atd. V úterý 11. prosince v 16:00 proběhne na hvězdárně setkání se studenty - autory výtvarného řešení projektu.

Základní sérii kostek lze použít rovněž jako sedačky a promítat filmy, pro nejmenší pohádky. Studenti vypracovali několik variant (každý student jednu). Všechny byly realizovány v menším měřítku, takže kromě hlavní série vzniklo ještě několik dalších stavebnic. Program je velmi variabilní a pro děti je to skutečná škola hrou. Pro studenty středních a vysokých škol a žáky vyšších ročníků základních škol pak ve stejné učebně slouží geologické modely (Mars, Měsíc) a přístroje pro fyzikální pokusy.
Královéhradecká Planetární stezka není unikátem, protože existovaly stezky v zahraničí a po vzoru té hradecké vznikly jiné v České republice. Proto pro návštěvníky hvězdárny pořídili pracovníci nový unikát, který je přístupný i veřejnosti při sobotních programech pro děti.

Spustit audio